Genomslaget för mobila enheter har resulterat i ett återuppväckt intresse för RSS-flöden – en teknik som låter användare prenumerera på de senaste uppdateringarna från en webbplats. RSS är en väldigt smidig teknik för användare, men som webbplatsägare frånsäger man sig en del av kontrollen över innehållet. De delningsknappar som du har på din WordPress-webbplats följer till exempel inte med i det innehåll som visas i RSS-flöden.

Med en liten ändring av ditt tema kan du dock lägga till delningsknappar som enbart visas i din webbplats RSS-flöde. Du behöver ha någorlunda koll på temautveckling i WordPress för att följa med i guiden.

Så gör du

Ditt första steg är att bestämma vilka delningsknappar som du vill använda. Det finns oändligt många sociala nätverk-ikonpaket att välja mellan.

Ladda ned paketet och logga sedan in på din WordPress-webbplats. Gå in på Media > Lägg till. Som exempel i den här guiden kommer jag att använda Facebook och Twitter, så leta upp ikonpaketet du precis laddade ned och ladda upp ikonerna för de nätverken. Du väljer själv om du vill använda de runda ikonerna eller de fyrkantiga ikonerna med rundade hörn, men jag rekommenderar att du använder PNG-versionerna.

När bilderna är uppladdade klickar du på Redigera-länken bredvid varje bilds namn. I rutan till höger, under ”Spara”, kan du se adressen till varje bild. Kopiera adresserna och klistra in dem i en textredigerare. Du kommer att behöva dem strax.

Navigera till ditt temas mapp och öppna functions.php. I botten av dokumentet, ovanför den avslutande ?>-taggen, klistrar du in följande kod:

// Lägg till innehåll i RSS-flödet
function wpg_add_feed_content( $content ) {

	// Fortsätt om det här är webbplatsens RSS-flöde
	if( is_feed() ) {

		// Gör inläggsadressen delningsvänlig
		$permalink_encoded = urlencode( get_permalink() );

		// Hämta inläggets titel för delningslänkarna
		$post_title = get_the_title_attribute(); 

		// Innehållet som visas nedanför inlägget

		$content .= '<p>

		<a href="http://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=' . $permalink_encoded . '" title=”Dela på Facebook"><img src=”[ADRESS TILL FACEBOOK-IKONEN]” title=”Dela på Facebook" alt=”Dela på Facebook" width=”64px" height=”64px" /></a>

		<a href="http://www.twitter.com/share?&text='. $post_title . '&amp;url=' . $permalink_encoded . '" title=”Dela på Twitter”><img src=”[ADRESS TILL TWITTER-IKONEN]” title=”Dela på Twitter" alt=”Dela på Twitter" width=”64px" height=”64px" /></a>

		</p>';

	}

	return $content;
}

add_filter('the_excerpt_rss', 'wpg_add_feed_content');
add_filter('the_content', 'wpg_add_feed_content');

Ersätt [ADRESS TILL…] med bildadresserna från textredigeraren, och spara functions.php. Om du nu visar din bloggs RSS-flöde kommer delningsknapparna att visas i botten av inläggen.

Delningsknappar är förstås bara ett exempel på hur du kan använda den här tekniken. Genom att ersätta koden för delningsknapparna kan du lägga in vad du vill i slutet av inläggen – text, bilder, annonser eller något annat.