Många WordPress-sajter tenderar att ladda långsamt; speciellt de som får stora mängder trafik varje dag. I vissa fall beror det på onödigt stora filer, andra gånger är det ineffektiv kod som är skurken i dramat. Oavsett vilket kan man med ett par enkla tekniker snabba upp sin WordPress-installation markant. Fem av dem följer.

1. Håll din WordPress-installation uppdaterad

Utvecklarna hos WordPress släpper inte nya versioner för skojs skull; varje uppdatering gör WordPress mer effektivt och introducerar mer eleganta lösningar på gamla problem. Med andra ord måste du se till att du alltid har den senaste versionen av WordPress installerad, framförallt för att hålla webbplatsen så säkrad som möjligt. Ett meddelande bör dyka upp högst upp i din administrationspanel när en ny version lanseras.

Samma sak gäller för tillägg. Utvecklare släpper nya versioner av tillägg för att tilläggen på något sätt har säkrats upp eller förbättrats, och ofta brukar dessa förbättringar bland annat innebära att tilläggen blir mer resurssnåla. Genom att hålla din WordPress-installation och dina tillägg uppdaterade kan du göra din blogg markant snabbare.

2. Inaktivera tillägg som du inte behöver

Det här är förmodligen en av de främsta orsakerna till långsamma WordPress-installationer. Kontrollera vilka tillägg du har installerat på din blogg. Behöver du verkligen alla? Många tillägg kräver mycket resurser för att fungera, och ju fler du har installerade, desto långsammare blir din blogg. Inaktivera de tillägg som du inte absolut behöver och radera de tillägg som du har inaktiverat.

3. Installera WP Super Cache

Varje gång någon sida på din WordPress-installation öppnas skickas åtskilliga PHP-förfrågningar fram och tillbaka mellan besökaren och din server. WordPress-tillägget WP Super Cache eliminerar de förfrågningarna genom att generera HTML-filer av alla sidor på din blogg. Istället för att behandla PHP-förfrågningar när en ny besökare trillar in visar servern upp en förhandsgenererad HTML-fil istället.

Du behöver inte ha stenkoll på hur det hela fungerar; det enda du behöver veta är att WP Super Cache är ett absolut måste om du vill minska din bloggs förbrukning av bandbredd. Ladda ner det pronto.

4. Rensa upp i koden

Att optimera din kod kan göra underverk för hur snabbt din hemsida laddas. Nedan hittar du ett par tips och tricks:

  • Minska whitespace
    Jag gillar lättöverskådlig kod, och använder indrag och kommentarer gärna och ofta. Det är lätt att införa nya ändringar, men det är inte speciellt effektivt. Genom att minska mängden outnyttjat utrymme i din kod kommer din sida att laddas snabbare. För att illustrera: Med normala mängder whitespace…

    .test {
            font-family: Times, Georgia serif;
            font-size: 14px;
            color: #ffffff;
    }

    Med minimala mängder whitespace…

    .test { font-family: Times, Georgia serif; font-size: 14px; color: #fff; }
  • Använd minimalistisk CSS
    Att skriva effektiv CSS-kod leder inte bara till mer koncisa stildokument; det gör också din blogg snabbare. Ett klassiskt exempel följer:

    .test { margin-top: 7px; margin-right: 0px; margin-bottom: 5px; margin-left: 3px; }

    Bör skrivas…

    .test { margin: 7px 0 5px 3px; }

5. Minska antalet PHP-kommandon

Det absolut mest krävande på din WordPress-blogg är dock den information som skickas fram och tillbaka mellan servern, databasen och besökaren genom PHP. För varje gång en blogg måste utföra en PHP-operation tar den lite längre tid att ladda. Nedan följer ett par exempel på onödiga PHP-kommandon.

<title><?php bloginfo(’name’); ?><?php bloginfo('description'); ?></title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="<?php bloginfo('html_type'); ?>" charset=<?php bloginfo('charset'); ?>" />
<meta name="generator" content="WordPress <?php bloginfo('version'); ?>" />

De tre ovanstående bör istället skrivas på följande vis:

<title>WordPressguider.se | Sveriges största sida för WordPress-guider</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
<meta name="generator" content="WordPress 2.9.2" />