För att driva en lyckad hemsida idag så är det många olika bollar man måste hålla i luften; bland annat sociala medier, annonsering, marknadsföring, hosting, SEO, innehållsskrivande med mera, med mera. Allt detta kan snabbt bli stressigt och överväldigande, och därför vill vi här belysa varför det kan vara klokt att välja en “Managed” hostingtjänst för WordPress, istället för traditionell “shared hosting” eller VPS.

Att välja rätt hosting leder till säkrare drift av din hemsida och att du får mer tid över till annat, vilket kan ge dig en fördel mot dina konkurrenter.

Topp-5

Bäst managed WordPress hosting

WordPress framfart ställer nya krav på hosting

Det är inte direkt konstigt att WordPress är världens populäraste publiceringsverktyg. Med ett par musklick kan man välja bland många tusental olika teman och utökad funktionalitet via olika tillägg, och innehållet på en WordPress sida är barnsligt enkelt att editera.

Att WordPress har blivit så pass populärt har knappast undgått webbhotellen. Denna framfart har gjort att det ploppat upp en ny typ av webbhotellstjänster – så kallad Managed Hosting.

Vad är Managed WordPress Hosting?

I och med att WordPress användarvänlighet har möjliggjort för vem som helst att ha sin egen hemsida och lockat en stor skara människor utan några tekniska förkunskaper, så har det också ställt helt nya krav på mer lättanvänd hosting. Det är där Managed Hosting kommer in i bilden.

Vad Managed WordPress Hosting innebär är en mycket mer omfattande hostingtjänst där både den bakomliggande tekniska miljön är skräddarsydd för just WordPress, liksom att en mer heltäckande support ingår där personalen i supporten förväntas vara riktiga experter på just WordPress.

Varför välja Managed WordPress Hosting?

En Managed WordPress Hosting-tjänst är ett bra val för den som vill undvika de problem som annars kan uppstå om man väljer en gammaldags och generisk webbhotellstjänst, där man har mycket större ansvar själv för att en hemsida ska fungera felfritt.

Många tenderar att underskatta hur mycket tid i anspråk det faktiskt kan ta och saknar dessutom nödvändiga förkunskaper för att själv drifta en hemsida på ett stabilt och säkert vis. Det tar redan nog mycket tid att hålla på med själva innehållet på ens hemsida, SEO, administration, sociala medier m.m., så att frigöra tid kan vara väldigt värdefullt, speciellt för små företag där tid ofta är den största bristvaran.

Varför man bör välja Managed WordPress hosting kan sammanfattas så här:

  • Managed hosting är mer “hands-off” så att man kan lägga mer tid på annat.
  • Oslagbar optimering och maximal prestanda.
  • Mer omfattande support med riktig expertis.
  • Fokus på en applikation innebär ökad säkerhet.
  • Smartare kontrollpanel med WordPress-specifik funktionalitet.
  • Specialisering leder till oslagbar prestanda

En stor fördel med Managed Hosting för en viss applikation, så som WordPress, är att en sådan tjänst kan optimeras på ett sätt som ett generiskt webbhotell inte kan. Om allt ett företag ägnar sig åt är att tillhandahålla tjänster för en specifik plattform, är det förstås mycket lättare att optimera därefter. Därför kan man, om man väljer Managed WordPress Hosting, förvänta sig oslagbar prestanda helt utan tekniskt krångel.

Jämför man prestandan mellan Managed Hosting för WordPress och traditionell shared hosting så är skillnaden väldigt påtaglig. Även om (vissa) shared hosting-lösningar kan vara hyfsat lättanvända och ofta kommer med den för många familjära kontrollpanelen cPanel, så kommer man aldrig upp i samma prestanda eftersom optimeringen aldrig är på samma nivå, och också på grund av att man man slåss om resurser tillsammans med alla andra kunder som man råkar dela server med.

Om man istället jämför med VPS hosting, där man hyr en egen virtuell server och ansvarar helt för optimering, drift och säkerhet så kan man där komma upp i snarlik prestanda, men det är helt upp till en själv att få det att fungera. Är man inte van vid att agera “sysadmin” och kan konfigurera Linuxservrar som ett rinnande vatten, eller har möjlighet att anlita experthjälp, så är det i praktiken en omöjlig uppgift att komma upp i samma prestanda som en bra Managed Hosting-tjänst.

jämförelse mellan olika hosting typer

Managed Hosting erbjuder överlägsen support

Kanske den största anledning till att välja Managed WordPress Hosting är dock den omfattande supporten. Hostingföretag som tillhandahåller Managed Hosting för WordPress ägnar sig normalt utestlutande åt just WordPress, och håller inte på med andra plattformar så som Magento, Prestashop, Drupal, Joomla, eller något annat publiceringsverktyg. Det betyder förstås att en sån tjänsteleverantör kan specialisera sig på ett sätt som ett företag med större bredd inte kan göra, och det märks inte minst när det kommer till support.

När problem med ens hemsida uppenbarar sig på ett traditionellt webbhotell som erbjuder Shared Hosting-tjänster, eller om man har valt att placera sin hemsida på en egen VPS, och kontaktar supporten där, så kan man vänta sig ett avfärdande svar om att de inte ansvarar för att ens hemsida eller applikation faktiskt fungerar, utan det är upp till en själv att lösa det eller att ta in konstam extern experthjälp.

Har man istället valt en Managed Hosting-tjänst att placera sin hemsida på, så kan man ha en helt annan förväntan på supporten, och faktiskt få hjälp med ens hemsida när det krisar och när man behöver hjälpen allra mest. Där kan man istället nyttja expertisen som deras support besitter och få hjälp både under större akuta kriser och också bara vid ren rådfrågning om olika saker relaterat till ens hemsida och WordPress.

Ökad säkerhet med Managed WordPress Hosting

Ett annat område där Managed WordPress Hosting är bättre är när det kommer till säkerhet. Att ens webbhotell enbart tillhandahåller tjänster för en enda CMS (eller publiceringsverktyg på svenska) har också fördelar när det kommer till säkerhet, och har där stor fördel jämfört med både Shared Hosting och VPS Hosting. Hostingföretaget kan då göra alla nödvändiga inställningar för maximal säkerhet för en enda plattform och slipper hålla koll på flera olika, och kan dessutom erbjuda bättre övervakningstjänster och andra förebyggande åtgärder. Med en Shared Hosting-lösning är man dessutom extra utsatt eftersom man där delar server med hundratals eller ibland tusentals(!) andra hemsidor, som i värsta fall kan dra med dig din hemsida i klistret.

Även om du skulle råka ut för att få din sida “hackad” hos ett webbhotell som erbjuder Managed WordPress Hosting, så kan du förvänta dig mycket hjälp från dem med att återställa din sida, och inte bli lämnad helt ensam att lösa det. Risken för att din sida är dock mycket, mycket liten om du ser till att hålla WordPress, tillägg och teman uppdaterade och om du valt Managed Hosting där leverantören övervakar säkerhet och drift.

Managed Hosting-tjänster använder sig dessutom ofta av stora molnleverantörer, och då inte sällan från teknikjättarna Google och deras molntjänst Google Cloud eller Amazons motsvarighet AWS. Det innebär att tjänsteleverantören kan ägna sig åt det de borde kunna allra bäst, dvs. att erhålla en grym hostingtjänst för WordPress, istället för att skruva med hårdvara och uppdatera mjukvara i nätverksutrustning, något som ofta leder till avbrott i ens tjänster om man inte vet vad man håller på med.

Det är en stor kontrast jämfört med många gammaldags webbhotell, som har en egen liten serverhall någonstans, och därför ofta drabbas av problem med hårdvara och nätverk. Väljer man Managed WordPress Hosting så kan man alltså förvänta sig bättre säkerhet från diverse attacker, bättre driftsäkerhet och minskad “downtime” som följd.

Skräddarsydda kontrollpaneler för ökad effektivitet

När det kommer till kontrollpaneler är det kanske inte direkt det första man har i åtanke när man väljer hosting för ens hemsida, men en smart och funktionsrik kontrollpanel kan göra stor skillnad och underlätta det administrativa arbetet avsevärt.

Alla generiska webbhotell använder sig av någon form av generisk kontrollpanel via vilken man kan administrera ens hemsida. Problemet med dessa är just att de är generiska och försöker vara någon universell lösning för alla, vilket ofta resulterar i en väldigt stor röra och funktioner som helt enkelt inte är smarta (läs: applikationsspecifika) nog. En vanlig sådan kontrollpanel är cPanel som är en svårnavigerad djungel för en nybörjare, och som lämnar mycket att önska när det kommer till användarvänlighet och funktioner som underlättar i vardagen för någon som driver en WordPress-hemsida.

Kontrollpanelen hos en Managed WordPress Hosting-leverantör är något helt annat. De är istället skräddarsydda och speciellt framtagna för just WordPress och erbjuder därför ofta, utöver ett glasklart användargränssnitt, också många smarta funktioner som faktiskt underlättar administrationen av ens hemsida, istället för att försöka vara en universallösning för alla.

Några smarta verktyg som kontrollpaneler hos Managed Hosting-tjänster ofta erbjuder:

  • Dagliga backuper som tas helt i bakgrunden med minimal påverkan på prestanda.
  • Verktyg för enkel återställning av backup, om olyckan är framme.
  • Inbyggd funktion för staging- eller testmiljö.
  • Extra säkerhetsövervakning och notiser vid ev. problem.

Managed WordPress Hosting – ett smartare val

Sammanfattningsvis kan man säga att det inte är konstigt att Managed Hosting växer snabbare än andra tjänster inom hostingmarknaden. Det är tydligt att man får mer för pengarna om man väljer en Managed Hosting-tjänst för WordPress, och att man slipper mycket teknisk krångel och annan huvudvärk, och att man istället kan lägga sin tid på viktigare saker – såsom att jobba för att ens företag ska växa.

Om Managed Hosting är så bra, varför är de traditionella hostingföretagen och deras Shared Hosting-tjänster så populära, kanske ni undrar? Det låga priset, är svaret. Shared Hosting kommer alltid vara oslagbart när det kommer till lågt pris eftersom leverantörerna klämmer in en oerhört stor mängd hemsidor på en och samma server, och att man inte har höga kostnader för support, eftersom man knappt erbjuder någon.

Men för den som värdesätter minimalt med krångel och en hemsida som alltid fungerar, så som exempelvis en ehandel, är det uppenbart vilken typ av hosting man borde välja – Managed WordPress Hosting förstås. Med ett webbhotell som erbjuder Managed Hosting bakom sig kan man känna sig trygg i att ens hemsida alltid är uppe, alltid laddar snabbt, att man har tillgång till alla verktyg man kan tänkas behöva, och att hjälp finns att få när man verkligen behöver den.

Templ

Templ erbjuder så kallad Managed WordPress-hosting och hostar endast WordPress-hemsidor på sitt webbhotell. Detta har de valt att göra för att kunna erbjuda en så bred och bra service som möjligt till sina kunder. I deras kontrollpanel finner du en rad intressanta funktioner skapade för att underlätta ditt arbete med din hemsida, och som kund på Templ har du tillgång till deras WordPress-kunniga support som finns tillgänglig dygnet runt och alltid svarar inom 1-10 minuter. Du kan prova managed WordPress-hosting kostnadsfritt i två månader hos Templ.

  • Årskostnad från: 1 474 kronor – en månads rabatt om du betalar årsvis
  • Trafik: 10 GB
  • Lagringsutrymme: 5 GB
  • Ram: 0,5 GB
  • Processorer: 1 CPU Core
  • WordPress installationer: 1
  • Support: Telefon, e-post och chat

Oderland

Oderland managed WordPress hosting
Även Oderland erbjuder managed WordPress-hosting men parallellt med andra webbhotellstjänster så att du kan välja den lösning som passar dig bäst. Med Oderland kan du koncentrera dig på innehållet till din webbplats så sköter leverantören hosting och uppdatering av både WordPress och tillägg. Vid flytt till Oderlands hosting för WordPress får du din webbplats optimerad för bästa snabbhet och eventuella fel kontrolleras och åtgärdas. Enligt leverantören blir webbplatser i deras hosting-miljö i genomsnitt dubbelt så snabba.

  • Årskostnad från: 9 588 kronor
  • Trafik: 2 000 GB
  • Lagringsutrymme: 20 GB
  • WordPress installationer: 1
  • Support: Telefon, e-post och chat

Kinsta

Kinsta managed WordPress hosting
Kinsta erbjuder Managed hosting för WordPress på sitt webbhotell. Med Kinsta får du tillgång till Google Cloud Platform, kostnadsfria flyttar, blixtsnabb hastighet och dagliga säkerhetskopior. Kinsta har satsat på support och användarvänlighet. När de har tagit fram sina tjänster har de tagit hänsyn till nybörjare men erbjuder ändå avancerade funktioner. Du sätter igång med en snabb och enkel installation. Från kontrollpanelen som är mer som ett kontrollcenter får du översikt för alla dina hemsidor. Där kan du få statistik över dina besökare, spåra din bandbredd och skapa SSL certifikat och där finns även flera andra verktyg och tjänster.

  • Årskostnad från: 300 dollar
  • Trafik: 20 000 besök per månad
  • Lagringsutrymme: 10 GB
  • WordPress installationer: 1
  • Support: Formulär och chat

WP Engine

WP Engine WordPress hosting
WP Engine är specialiserade på WordPress och erbjuder endast hosting för WordPress-hemsidor. Leverantören har funnits med länge och har därför haft tid på sig att göra förbättringar och är därför idag en populär hosting-leverantör. Med WP Engines managed WordPress-hosting får du gratis tillgång till premium WordPress teman och Genesis framework. Det ger dig stora möjligheter att skapa professionella webbplatser med WordPress.

  • Årskostnad från: 300 dollar
  • Trafik: 25 000 besökare/månad
  • Lagringsutrymme: 10 GB
  • WordPress installationer: 1
  • Support: Telefon

Inleed

Inleed Managed WordPress

Inleed erbjuder en rad olika hosting-tjänster – däribland managed WordPress. Inleeds managed WordPress ger dig en helhetslösning där du slipper bry dig om allt det tekniska runt din hemsida. Inleed sköter uppdateringar, säkerhetskopiering, säkerhetskontroll, enklare felsökningar och hastighetsoptimering – de sköter helt enkelt all drift så att du kan fokusera på innehållet och din verksamhet. Tjänsten är specialanpassad för WordPress för att kunna ge så bra förutsättningar som möjligt med snabba laddtider och optimering. I tjänsten ingår över 8000 teman och en mängd populära tillägg – även premium-teman och premium-tillägg. 

  • Årskostnad från: 4 788 kronor
  • Trafik: 10 000 GB
  • Lagringsutrymme: 200 GB
  • WordPress installationer: 1
  • Support: E-post, chatt och telefon