Att använda WordPress som plattform för din hemsida, webbplats eller e-handel ställer lite högre krav på ditt webbhotell. Det innebär inte att det behöver bli dyrt utan det finns riktigt billiga alternativ, nästintill gratis i vissa fall. Att köra WordPress på webbhotellen som är gratis är inte att rekommendera för det är ofta lite snålt tilltaget på prestanda och det är inte alltid du kan använda ett eget domännamn.

Gratis webbhotell har alltid begränsningar

Gratis är alltid gott, som det brukar kallas, men är det verkligen det? Nja, när det kommer till webbhotell kan du vara lockad att skaffa ett gratis alternativ men det är verkligen inget vi rekommenderar. Det är i princip aldrig värt de nackdelar som du kommer att stöta på när du väljer något kostnadsfritt inom detta område om det så gäller webbhotell eller domän.

Du kommer ganska snart att ångra dig och all tid du har lagt ner på att designa din webbplats, lägga till innehåll med mera kan komma att gå förlorade för det är sällan du kan flytta med dig det du själv har skapat på ett webbhotell som är gratis.

Vanliga begränsningar

Det finns en hel del vanliga begränsningar som är så pass hårt tilldragna att du i princip tvingas upp på det minsta betalpaketet. Här visar vi på vanligt förekommande begränsningar som du ibland kan behöva läsa i det finstilta för att hitta:

  • Tidsbegränsad webbplats – Ett vanligt sätt är att endast erbjuda en webbplats under 30 dagar. Därefter försvinner den eller så måste du uppgradera till ett betalpaket.
  • Minimalt med lagringsutrymme – Du kan oftast bara lagra en mindre eller medelstor webbplats med innehåll inklusive bilder.
  • Liten trafik till webbplatsen – När ett visst antal besökare har besökt din webbplats är den inte åtkomlig förrän nästa månad börjar.
  • Design och innehåll ej flyttbart – Det går inte att exportera din design eller ditt innehåll för att flytta till en annan plattform.
  • Ingen support – För att få support brukar du ofta behöva ett konto som kostar. Har du tur kan du få support men du är då inte prioriterad.
  • Egen domän – Hos vissa webbhotell med ett gratiskonto kan du inte ha ett eget domännamn.
  • Annonser – Vissa leverantörer sätter annonser på din webbplats som du inte har kontroll över.
  • Design – En del webbhotellsleverantörer har även begränsningar i utseendet på din webbplats och tillåter bara enklare designinställningar.

Billiga alternativ till gratis webbhotell

Sammanfattningsvis av det vi har gått igenom är gratis webbhotell ofta en dålig idé. Om du ska starta en webbplats så gör dig själv tjänsten att skaffa ett bra webbhotell redan från början där du får full kontroll över webbplatsen och ditt innehåll. En plats där du snabbt kan komma upp i hög trafik och börja tjäna pengar på det du erbjuder.

Det finns många bra billiga webbhotell och premiumleverantörer att välja istället för ett gratis konto hos en leverantör som egentligen inte bryr sig så mycket om sina kunder. Läs vidare för att se alla de möjligheter du har att välja bra svenska webbhotellsleverantörer till låga kostnader.

Svenska billiga webbhotell med stöd för WordPress

För att hjälpa dig i djungeln av alla webbhotellslösningar har vi valt ut de allra billigaste svenska webbhotellen som har stöd för WordPress. Det här är bra leverantörer där du har möjlighet att växa allt eftersom du tjänar mer pengar och vill ha ännu bättre prestanda för att kunna klättra i sökpositionerna på Google och därmed få ännu mer trafik och högre konverteringar.

misshosting

Miss Hosting

Ett bra och prisvärt webbhotell får du med Miss Hosting som har fullt stöd för WordPress. Serverhallen ligger i Sverige och webbhotellet har höga betyg för sin support och enkelheten att komma igång.

Oavsett om du driver en liten blogg eller en större hemsida har du fyra olika paket att välja mellan med obegränsad trafik och med utrymme från 100 GB från 9 kronor per månad det första året. För det minsta paketet kan du dock bara ha en hemsida men du får tillgång till ett gratis SSL.
Simply

Simply.com

Simply.com är ett webbhotell som klarar av att köra WordPress riktigt bra. Det är ett danskt företag men serverhallarna ligger ändå nära Sverige så vi tar med dessa i vår lista. Företagets support är uppskattad och som leverantör har de höga betyg på Trustpilot.

I alla fyra webbhotellspaket får du gott om resurser för att även mer krävande teman och tillägg ska fungera bra. Det finns inga gränser för mängden trafik och du kan välja på utrymme från 10 GB för 10 kronor per månad med obegränsade antal domäner.

inleed webbhotell

Inleed

En leverantör med ett mycket gott rykte för bra lösningar för WordPress är svenska Inleed som har sina servrar i Falun och Tällberg. Du kan enkelt skala upp ditt webbhotellskonto efter dina behov. Företaget har även en utomordentlig support med bra personlig kontakt och snabba åtgärder för att lösa diverse frågeställningar och problem.

För det minsta paketet betalar du bara 19 kr/mån och då får du 2 000 MB utrymme och 50 GB trafik samt gratis SSL med Let’s Encrypt. Här kan du även ha obegränsat med domäner och databaser!

one.com

One.com

En leverantör som har funnits länge inom branschen är One.com. Det är ett stort företag som erbjuder webbhotell i mer än 196 länder. De närmsta servrarna står i Danmark vilket är tillräckligt nära för att tas med i vår guide.

De billigaste paketen är tyvärr ganska begränsade på prestanda, utrymme och trafik. Här betalar du från 19 kr/mån det första året och får då utrymme på 50 GB och kan endast ha en webbplats. Webbhotellspaketen har förbättrats med bättre prestanda men då kostar det lite mer.

Loopia webbhotell

Loopia

Även Loopia har länge varit med i gamet men kostar något mer än de övriga leverantörerna men ligger ändå på en billig prisnivå. Leverantören har långa öppettider för support och har fått flera utmärkelser som ”Sveriges bästa webbhotell”.

Från 39 kr/mån första året och därefter 89 kr/mån får du 75 GB med utrymme och 750 GB trafik samt möjlighet upp till 25 databaser med MariaDB, obegränsade antal domäner och gratis Let’s Encrypt SSL.

egensajt webbhotell

Egensajt

Leverantören Egensajt är lite unika då du kan skräddarsy ditt webbhotellspaket helt utifrån dina behov av utrymme och prestanda. Du väljer själv vilka delar du vill skala upp som minne, lagring, trafik, antal PHP-processer med mera. Ett mycket omtyckt webbhotell med bra support och många positiva omdömen.

Från 39 kr/mån får du 2 GB utrymme och 1 GB trafik och plats för obegränsat med antal domäner.

fs data

FS Data

FS Data är ett lite dyrare alternativ men är prisvärt om du har lite högre krav på prestanda. Leverantören har funnits med länge och har ett gott rykte kring sina tjänster.

För 169 kr/mån får du 20 GB utrymme och 300 GB trafik med möjlighet upp till 10 databaser och gratis Let’s Encrypt SSL-certifikat.

oderland webbhotell

Oderland

Webbhotellet Oderland tillhör inte de billigaste alternativen men vi vill ha med dem ändå för här får du ett högklassigt webbhotell för WordPress med riktigt bra prestanda till en överkomlig prislapp för dig som vill ha en professionell och snabb hemsida eller e-handel med säkerhet och stabilitet.

Från 167 kr/mån får du 20 GB utrymme och 2 000 GB trafik med möjlighet till obegränsade antal domäner och databaser. Du får också gratis SSL-certifikat med Let’s Encrypt, dagliga säkerhetskopior upp till 30 dagar samt månadsbackup upp till 3 månader.

Wordpress.com

Gratistjänsten WordPress.com

För dig som bara vill testa på innan du skaffar dig ett webbhotell för att köra ett eget domännamn kan vi tipsa om gratistjänsten WordPress.com. Ett bra val för dig som vill komma igång att testa en liten hemsida eller att börja blogga.

Som alla gratistjänster finns det begränsningar och förutom att du inte kan använda ett eget domännamn är funktionerna ganska begränsade på hur mycket du kan designa din webbplats och vilka tillägg du kan använda.

WordPress som plattform ställer lite högre krav

WordPress är en bra plattform som ger dig möjlighet att gratis skapa precis den webbplats du önskar. Du kan bygga mycket snygga och snabba hemsidor och webbutiker men det finns en del att tänka på vad gäller prestandan.

Antal tillägg och avancerade teman

I WordPress finns det mängder med färdiga teman och tillägg, så kallade plugins. Många av dem är optimerade för bra hastigheter var och en för sig men ju mer avancerade teman du använder och desto fler tillägg du aktiverar ställer du allt högre krav på ditt webbhotell.

Minnesmängden på olika webbhotell och PHP version

De flesta webbhotell erbjuder PHP (som WordPress använder) med en minnesmängd på 256 MB och det klarar du dig på bra om du har 5 till 10 tillägg som inte är alltför avancerade. Har du mer än det eller för resurskrävande tillägg behöver du mer minnesmängd och du behöver också de senaste versionerna av PHP, från 7.1 och uppåt, vilket inte alla webbhotell erbjuder.

E-butiker med WooCommerce

När du kör e-butik med WordPress använder du oftast WooCommerce som tillägg. Det är ett stort tillägg och givetvis vill du ha en snabb butik för dina kunder för att de inte ska lämna den innan de har hunnit handla färdigt. Då är det extra viktigt med ett webbhotell med bra resurser för WordPress. Du bör satsa på minst 512 MB minne till PHP. Vi rekommenderar då Oderland som webbhotell som har riktigt bra lösningar på sina företagspaket.

Varför finns det så få svenska gratistjänster?

De flesta svenska företag har insett att det idag inte går att erbjuda gratistjänster eftersom du som kund då blir så begränsad att du helt enkelt inte vill välja den leverantören.

Varför är det så begränsat undrar du säkert då. Jo, att driva webbhotell är mycket mer kostsamt än vad man kan tro och för att få dig som kund att välja att börja betala behövs det vissa begränsningar som exempelvis att det visas annonser på din webbplats, att trafiken är kraftigt begränsad eller att det inte finns någon support utan att du då måste börja betala.

Istället för att erbjuda helt gratis alternativ erbjuds istället ganska billiga tjänster även de i viss mån begränsade men inte i samma grad som hade behövts om de varit gratis. Det fiffiga är att de allra billigaste lösningar är de alternativ som kan vara ganska ok att köra som nystartad med liten budget utan att du som kund blir irriterad.

Efterhand du växer som företag eller efterhand som din webbplats blir allt populärare och du har bättre möjligheter att investera i bättre prestanda och utrymme har du fina möjligheter att skala upp på de allra flesta svenska webbhotell.