Att välja en bra domän är både roligt och kan ibland vara lite klurigt. Man vill ju ha ”sitt” domännamn och vi skall här visa hur du kan välja rätt domännamn för dig som privatperson och företag. Din domän är en del av din image, ditt företag och varumärkesbyggande, så det är bra om det blir den bästa domänen för dig!

Din domän är detsamma som din webbadress och man kallar det ibland för URL. Domänen är egentligen ett slags alias för ett ip-nummer. Det är enklare att komma ihåg ett domännamn än ett ip-nummer, så det är egentligen därför man använder detta istället. Namnet är även en marknadsföringskanal många gånger för dig eller ditt företag, så att välja rätt är viktigt! Vi har listat bra domänleverantörer här nedan i artikeln!

Köp din domän

Det är numera både billigt och enkelt att köpa en domän. Priserna varierar lite beroende på leverantör och TLD, alltså vilken ändelse du skall använda dig av. T ex .se eller .nu. Priserna ligger dock oftast runt ca 100:-. Det är alltså billigt att skaffa en ny domän oavsett om du är privatperson eller som företagare. Du kan absolut jämföra mellan de olika webbhotellen och de vi rekommenderar här är alla seriösa med stor erfarenhet av både webbhotell och domäner.

Svenska domänleverantörer

Här nedan hittar du de allra bästa webbhotell – och domänleverantörerna i Sverige. De är stabila och har många nöjda kunder både vad gäller domäner och webbhotell. De håller låga priser och du kan snabbt komma igång med din nya domän samt även såklart skaffa billigt webbhotell direkt tillsammans med din domän ifall du vill det!

Strato

Strato

Strato är en domän- och webbhotellsleverantör som länge varit stora i Europa – och nu finns de på den svenska marknaden. Strato har ofta bra erbjudanden på sina domäner, webbhotelllösningar och andra hosting-tjänster.

Just nu: Strato erbjuder Webbhotell Basic och WordPress Webbhotell basic för 0 kr/mån hela första året. De erbjuder dessutom .se-domän för endast 6 kronor första året. 

Läs mer och beställ!

misshosting

Miss Hosting

Miss Hosting är en domän- och webbhotellsleverantör som fokuserar på bästa service och låga priser! Du skaffar billiga domäner, stabila webbhotellslösningar, dedikerade servrar och VPS lösningar för dig som privatperson och företag.

Läs mer och beställ!

Simply.com

Du köper dina domäner till låga priser hos Simply.com. Enkelt att söka bland alla domänändelser och sedan lägger du snabbt till ett webbhotell till din domän. De har ständigt bra priser på både webbhotell och domäner! Passa på!

Läs mer och beställ!

loopia

Loopia

Loopia är en av de stora pelarna vad gäller domäner och webbhotell i Sverige. De har ofta rabatter på domäner och du kan köpa .se och .nu domäner för så lite som 9:- mellan varven hos Loopia. Du kan även skaffa webbhotell, dedikerad server samt VPS:er hos Loopia. Läs mer om företaget här nedan:

Läs mer och beställ!

one.com

One.com

One.com är en av de billigaste webbhotellen på marknaden och du kan såklart köpa dina billiga domäner hos One.com antingen med eller utan webbhotell. One.com är en av de stora spelarna vad gäller webbhotell i Norden. Läs mer om One.com här nedan:

Läs mer och beställ!

Domäner och webbhotell

Vanligt är att man köper sin domän hos ett etablerat och välkänt webbhotell. Det är både enkelt och billigt! Du betalar som sagt runt ca 100:-. Ibland har webbhotellen erbjudande och .se samt .nu kan du få för runt 10:- ett par gånger per år. Du skall dock inte vänta på dessa reor ifall du vill ha en specifik domän. En del domännamn går snabbt åt och de kanske aldrig kommer ut på marknaden igen.

Så snart du har köpt den domän du vill ha, så är det bara att börja bygga en ny hemsida, webbshop eller blogg med ditt nya domännamn. Du betalar en återregistrering varje år. Denna summa är även den på ca 100:- per år, så det kommer alltid att vara billigt att äga sin egen domän.

Vad är en toppdomän?

Alla domäner ligger under en toppdomän. Toppdomänen är det sista i din domän, det som finns efter punkten. T ex vi i Sverige har en toppdomän som är .se. I Norge har de .no osv. Tidigare var det nästan bara länder som hade topp-domäner, men numera finns det många andra ändelser som t ex .site eller .guru. Denna sajten heter ju som du vet wordpressguider.se och toppdomänen är alltså .se för just denna sajten.

Vilken domän skall man då välja?

Du skall absolut försöka att välja ett domännamn som du själv gillar och som passar dig eller ditt företag. Domänen skall alltså passa din nya hemsida, blogg eller webbshop. Det finns en mängd olika vägar att gå när man skall välja domän och vi skall titta lite på de olika sätten här.

Man kan välja ett domännamn som är bra för att synas i sökmotorerna, då t ex ifall du vill synas för sökordet diskmaskiner, så väljer du ett domännamn som innehåller diskmaskiner i namnet. Detta är en sökmotorvänlig väg att gå och var vanligt för ett par år sedan. Det fungerar absolut fortfarande och många skaffar denna form av domän. Det kan vara viktigt då att veta att man faktiskt kan växa ur domännamnet.

Vill du sälja annat än diskmaskiner, så blir det kanske lite krångligt då att bygga en sajt med diskmaskiner i domänen. Du kommer kanske då förr eller senare att ”växa ur” den domänen. Då kanske det är bättre att skaffa sig en domän som du kan växa rejält i. Ett företagsnamn eller annat namn, som du kan använda dig av.

Valja domannamn

Välj rätt toppdomän

Välj toppdomän efter vart du skall operera med din hemsida. Skall du mest inrikta dig mot den svenska marknaden, så är absolut .se den allra bästa ändelsen. det är seriöst och folk tenderar att klicka in från Google mer på en .se domän än de andra ändelserna. Det finns även fördel att använda sig av .nu i Sverige då denna domän har fått bra fäste bland folk här i landet.

Finns inte .se ledigt för det domännamnet du önskar så satsa på .nu, .com, .net, .org i denna ordningen. Skall du ut på den internationella marknaden, så är .com allra bäst följt av .net och .org. Just en .com domän är gångbar i hela världen så skall du ut brett så se ifall .com är ledigt!

Faktum är att .info fungerar bra här i Sverige och utomlands. Jag har inte själv satsat alls på .info när jag bygger bloggar, hemsidor eller webbshoppar, men det finns absolut folk som lyckats med denna domän ändelse. En del som arbetar inom Europa arbetar även med .eu. Inget som jag heller har gjort, men det fungerar absolut inom EU med denna domän.

Flera andra toppdomäner

Numera finns det ett stort antal andra mer eller mindre kända toppdomäner och de senaste åren har det dykt upp en relativt stor samling med nya sådana. Skall du satsa på ett specifikt land, så satsa på det landets toppdomän. Skall du arbeta mot Norge, så är .no en bra väg att gå. Du förstår säkert hur jag menar.

Det har alltså även dykt upp ett flertal nya toppdomäner och några av dessa är: .online, .site, .space, .tech. Jag skulle dock undvikt dessa om jag var du ifall du inte vill ha ett specifikt kort domännamn. Jag skulle hellre ha satsat på en sajt med t ex .se och lagt till ett ord eller ändrat på det namn jag vill ha lite grann för att skaffa mig en ny domän.

Sammanfattning domäner

  • Domäner kostar runt 100:-per år
  • Du behöver ett webbhotell och domän för att skapa en hemsida
  • Välj rätt TLD, alltså rätt domän ändelse. T ex .se eller .nu
  • Köp din domän och webbhotell på samma plats
  • Rätt domännamn kan vara värt mycket pengar
  • Sikta på en domän du kan ”växa” i

Nu vet du lite mer om hur du kan tänka när du skall välja domän och vart du skall skaffa ditt domännamn till bästa pris! Lycka till med val av ny domän!