Att välja en bra domän är roligt, men kan ibland vara lite klurigt. Man vill ju ha ”sitt” domännamn och vi kommer här visa hur du kan välja rätt domännamn till din hemsida. Din domän är en del av din image, ditt företag och varumärkesbyggande, så det är bra om det blir den bästa domänen för dig!

Din domän är detsamma som din webbadress – man kallar det ibland för URL. Domänen är egentligen ett slags alias för ett ip-nummer. Det är enklare att komma ihåg ett domännamn än ett ip-nummer, så det är egentligen därför man använder detta istället. Namnet är även en marknadsföringskanal för dig eller ditt företag, så att välja rätt är viktigt.

Vi har listat de bästa domänleverantörerna.

Köp din domän

Att köpa en domän behöver inte vara särskilt krångligt eller dyrt. Priserna varierar lite beroende på leverantör och TLD, alltså vilken ändelse du vill använda dig av, även kallat toppdomän – till exempel .se, .com eller .nu.

Priserna för en domän ligger oftast runt cirka 100 kronor per år – men det kan både vara dyrare och billigare beroende på leverantör och TLD. Det är alltså billigt att skaffa en ny domän oavsett om du är privatperson eller som företagare. Du kan absolut jämföra mellan de olika webbhotellen och de vi rekommenderar här är alla seriösa med stor erfarenhet av både webbhotell och domäner.

Svenska domänleverantörer

Här nedan hittar du de allra bästa webbhotell – och domänleverantörerna i Sverige. De är stabila och har många nöjda kunder både vad gäller domäner och webbhotell. De håller låga priser och du kan snabbt komma igång med din nya domän samt även såklart skaffa billigt webbhotell direkt tillsammans med din domän ifall du vill det!

Strato domän

Strato

Strato är en domän- och webbhotellsleverantör som länge varit stora i Europa – och nu finns de på den svenska marknaden. Strato har ofta bra erbjudanden på sina domäner, webbhotelllösningar och andra hosting-tjänster.

Just nu: Strato erbjuder Webbhotell Basic och WordPress Webbhotell basic för 0 kr/mån hela första året. De erbjuder dessutom .se-domän för endast 6 kronor första året. 

Läs mer och beställ!

Miss Hosting

Miss Hosting

Miss Hosting är en domän- och webbhotellsleverantör som fokuserar på bästa service och låga priser. Du skaffar billiga domäner, stabila webbhotellslösningar, dedikerade servrar och VPS lösningar för dig som privatperson och företag.

Läs mer och beställ!

Simply.com

Du köper dina domäner till låga priser hos Simply.com. Enkelt att söka bland alla domänändelser och sedan lägger du snabbt till ett webbhotell till din domän. De har ständigt bra priser på både webbhotell och domäner.

Läs mer och beställ!

loopia

Loopia

Loopia är en av de stora pelarna vad gäller domäner och webbhotell i Sverige. De har ofta rabatter på domäner och du kan köpa .se och .nu domäner för så lite som 9:- mellan varven hos Loopia. Du kan även skaffa webbhotell, dedikerad server samt VPS:er hos Loopia. Läs mer om företaget här nedan:

Läs mer och beställ!

One-webbhotell

One.com

One.com är en av de billigaste webbhotellen på marknaden och du kan såklart köpa dina billiga domäner hos One.com antingen med eller utan webbhotell. One.com är en av de stora spelarna vad gäller webbhotell i Norden. Läs mer om One.com här nedan:

Läs mer och beställ!

Domäner och webbhotell

Vanligt är att man köper sin domän hos ett etablerat och välkänt webbhotell. Det är både enkelt och billigt. Till ordinarie pris kan en domän kosta mellan 100 och 200 kronor per år hos de webbhotell vi rekommenderar. Regelbundet har många webbhotell erbjudande och kampanjer, då kan man få ett domännamn för bara några kronor första året.

Du skall dock inte vänta på dessa reor ifall du vill ha en specifik domän och den är ledig just nu. En del domännamn går snabbt åt och de kanske aldrig kommer ut på marknaden igen.

Så snart du har köpt den domän du vill ha, så är det bara att börja bygga en ny hemsida, webbshop eller blogg med ditt nya domännamn. Du betalar en återregistrering varje år. För kommande år brukar domänen kosta lika mycket som vid registrering eller så är den lite dyrare.

Vad är en toppdomän?

Alla domäner ligger under en toppdomän, eller TLF. Toppdomänen är det sista i din domän, det som finns efter punkten. T ex vi i Sverige har en toppdomän som är .se. I Norge har de .no och i Danmark .dk.

Tidigare var det nästan bara länder som hade topp-domäner, men numera finns det många andra ändelser som t ex .site, .nu eller .guru. Denna sajten heter ju som du vet wordpressguider.se och toppdomänen är alltså .se för just denna sajten.

Vilken domän skall man då välja?

Du bör absolut försöka att välja ett domännamn som du själv gillar och som passar dig eller ditt företag. Domänen måste alltså passa din nya hemsida, blogg eller webbshop. Det finns en mängd olika vägar att gå när man väljer domännamn. Vi tittar närmare på ett par vägar nedan:

Sökmotoroptimering och företagsnamn

Man kan välja ett domännamn som är bra för att synas i sökmotorerna. Om du vill synas i sökresultaten för ordet ”diskmaskiner” så väljer du ett domännamn som innehåller just det ordet i namnet.

Detta är en sökmotorvänlig väg att gå och en väg många företag som specialiserar sig inom en viss bransch väljer. Värt att tänka på är att det kan vara svårt att re-branda denna typ av domännamn. Vill du sälja annat än diskmaskiner så blir det kanske lite krångligt då att bygga en sajt med diskmaskiner i domänen. Du kommer kanske då förr eller senare att ”växa ur” den domänen. Då kanske det är bättre att skaffa sig en domän som du kan växa rejält i. Ett företagsnamn eller annat namn, som du kan använda dig av.

Valja domannamn

Välj rätt toppdomän

.se

Välj toppdomän efter vart du kommer att operera med din hemsida. Ska du mest inrikta dig mot den svenska marknaden, då är absolut .se den allra bästa ändelsen. Det ger ett seriöst intryck och folk tenderar att klicka in från Google mer på en .se domän än de andra ändelserna. Det finns även fördel att använda sig av .nu i Sverige då denna domän har fått bra fäste.

.com

Finns inte .se ledigt för det domännamnet du önskar så satsa på .nu, .com, .net, .org – i denna ordningen. Om du ska ut på den internationella marknaden så är .com allra bäst följt av .net och .org. Just en .com domän är gångbar i hela världen. Om du ska satsa internationellt är alltså .com den absolut bästa toppdomänen.

.info och .eu

Andra toppdomäner som fungerar både i Sverige och utomlands är .info och .eu. Det här är ändelser som inte är riktigt lika gångbara som .se och .com, men det finns absolut hemsidor och webbshopparna som har slagit igenom med en av dessa toppdomäner.

Stort utbud av toppdomäner

Numera finns det ett stort antal andra, mer eller mindre kända, toppdomäner. Vilken toppdomän man bör välja beror lite på hur man vill använda sin hemsida. Om du planerar att arbeta mot Norge rekommenderar jag .no, men om du har en bredare hemsida kan .info eller .nu fungera lika bra.

Några populära icke traditionella toppdomäner är: .online, .site, .space, .tech. Det kan vara ett bra alternativ om man vill ha ett specifikt namn, men det är upptaget med alla de vanligaste toppdomänerna. Ett annat alternativ är att lägga till ett ord eller ändra ditt tänkta namn lite grann för att få en helt unik domän med en passande toppdomän.

Sammanfattning domäner

  • Domäner kostar vanligtvis mellan 100 och 200 kronor per år
  • Du behöver ett webbhotell och domän för att skapa en hemsida
  • Välj rätt TLD, alltså rätt domän ändelse. Jag rekommenderar .se, .com eller .nu
  • Köp din domän och webbhotell på samma plats
  • Rätt domännamn kan vara värt mycket pengar
  • Sikta på en domän du kan ”växa” i

Nu vet du lite mer om hur du kan tänka när du skall välja domän och vart du skall skaffa ditt domännamn till bästa pris! Lycka till med val av ny domän!