Under gårdagen lanserade jag en ny sajt, Palmemordet.se, och som alltid när jag släpper en ny hemsida började jag med marknadsföringen genom att publicera länkar till den på mina sidor (den här inkluderad) och skicka in sidan till länkkataloger.

Någon timme efter att jag började marknadsföra sidan fick jag ett e-postmeddelande från ägaren till en barnvänlig länkkatalog. Hon ville inte publicera en länk till Palmemordet.se i sin katalog, då en av AdSense-annonserna på min sida gjorde reklam för ryska postordersfruar. Google är i regel ganska duktiga på att hitta relevanta annonser för en webbplats, men det händer att ohyra tar sig igenom filtren. Lyckligtvis ger Google publicister möjligheten att manuellt blockera vissa annonser från att visas på deras sidor. Fortsätt läsa för att lära dig hur du gör.

Det första steget är att ta reda på adressen till annonsen du vill blockera. Du skulle kunna klicka på annonsen och se var du hamnar, men det bryter mot Googles användaravtal att klicka på annonser man själv publicerar, och vi vill helst hålla oss på Googles goda sida. Högerklicka istället på annonsen i fråga. Klicka på ”Kopiera länkadress” eller ”Kopiera genväg”, beroende på vilken webbläsare du använder. Öppna sedan ett textdokument och klistra in länkadressen där.

Logga in på ditt konto på www.google.com/adsense. Klicka på ”AdSense-inställningar” och sedan på ”Filtreringslista”. Öppna textdokumentet med länkadressen, och scrolla till slutet av länken. Texten alldeles i slutet, efter &adurl=, är den intressanta biten.

Om du bara vill blockera den specifika undersidan som annonsen leder till klistrar du in hela länkadressen efter &adurl= i filtreringslistan. Om du vill blockera alla annonser från den annonsören, klistra in domänadressen utan ”www” före. Alltså, om länkadressen i annonsen är följande:

http://www.jabbergab.se&nm=32

Klistrar du in följande adress i filtreringslistan:

jabbergab.se

…Så blockeras samtliga annonser som leder till den domänen. Klart!