WordPress är sannolikt det mest användarvänliga bloggsystemet och plattformen för webbplatser. Det är lätt att använda, anpassa och installera. I den här guiden kommer vi att gå igenom den senare av de tre, och dessutom beröra ett par av de problem som kan dyka upp under installationen.

Vill du ha bloggen eller webbplatsen på en egen server?

Med tanke på att du har hittat hit utgår jag ifrån att du redan har bestämt dig för att installera WordPress. En frågeställning du dock måste brottas med innan den här guiden kan fortsätta är om du vill ha din webbplats eller blogg på en egen server eller inte.

Genom att ha en egen server får du mer kontroll, men måste å andra sidan betala en årlig avgift.

Nu för tiden kan du välja ett webbhotell med one-click installation av WordPress. Det innebär att du aktiverar installation av WordPress på ditt webbhotell och installationen går automatiskt. Det betyder att du inte behöver göra något av nedan.

Ett annat alternativ är att inte ha en server eller webbhotell alls utan istället använda WordPress.com. Där kan du skaffa en blogg med adressen dinblogg.wordpress.com gratis, och det tar bara några minuter. Du kan också uppgradera till ett betalt konto och får då möjlighet till ett helt eget domännamn.

Vill du installera WordPress helt på egen hand så fortsätt att läsa.

Vad du behöver

Innan vi börjar kommer du att behöva ha ett par saker nära till hands. De följer:

 • Tillgång till din server (förslagsvis genom ett FTP-program som FileZilla)
 • En textredigerare (DreamWeaver eller Anteckningar, vilket som fungerar)
 • Den webbläsare som ligger dig närmast om hjärtat

Så, ska vi installera WordPress?

Påbörja installationen genom att…

 1. Ladda ned den senaste versionen av WordPress. Se till att ladda ned den svenskspråkiga versionen (sv_SE).
 2. Extrahera filerna i den nedladdade zip-filen till en mapp på din dator.
 3. Skapa en ny databas på din server, samt en MySQL-användare med kompletta privilegier. Skriv en kommentar eller be ditt webbhotell om hjälp om du inte vet hur man gör.
 4. Öppna upp mappen med din WordPress-installation. Döp om filen wp-config-sample.php till wp-config.php.
 5. Öppna den nydöpta wp-config.php, fyll i dina databasuppgifter och spara filen.
 6. Dags att ladda upp din WordPress-installation till servern. Du har nu två alternativ:
  • Om du vill att din blogg ska öppnas direkt när man besöker http://www.dittdomannamn.se laddar du upp alla filer (men inte själva WordPress-mappen) till roten på din server.
  • Om du vill att din blogg ska ligga i en underkatalog på hemsidan (som http://www.dittdomannamn.se/blogg/) byter du namn på din WordPress-mapp till det som du vill att undermappen ska ha och ladda upp den till roten på din server.

 7. När alla filer har laddats upp startar du installationsscriptet genom att öppna adressen till din webbplats så kommer installationsproceduren igång.
  • Om du laddade upp WordPress-installationen direkt till roten ska du gå in på http://www.dittdomannamn.se.
  • Om du laddade upp WordPress-installationen i en undermapp med namnet ”blogg” ska du gå in på http://www.dittdomannamn.se/blogg/.
 8. Det enda du behöver göra nu är att följa instruktionerna för att namnge din blogg och övriga uppmaningar som kommer upp.

…Och du är färdig!