Det första jag gör varje gång jag startar en ny WordPress-blogg är att ändra strukturen på permalänkarna. Allt annat – fylla i bloggbeskrivning, hitta ett tema, ställa in tillägg – kommer i efterhand. Så vad är permalänkar? Och varför är det så viktigt?

Om du tittar i adressfältet nu bör du se följande: https://wordpressguider.se/vad-ar-permalankar/. Delen ”vad-ar-permalankar” är baserad på inläggets namn. Det är en permalänk. Genom permalänken vet Google – och besökarna – direkt vad inlägget handlar om.

Dessutom har du bättre chanser att få bra position i sökresultatet genom att ha med viktiga sökord i adressen. Ett bonustips är också att hålla permalänken så kort som möjligt och undvika oviktiga ord. Detta gillar Google!

Mardrömsscenariot

Om jag hade behållt WordPress standardinställningar för permalänkar hade adressen för det här inlägget sett ut på följande vis: https://www.wordpressguider.se?p=166. Vad kan Google (och de andra sökmotorerna) utläsa av det, tror ni? Absolut ingenting.

Lyckligtvis är det både snabbt och enkelt att ändra på WordPress inställningar för permalänkar. Jag går igenom hur nedan.

Ändra din permalänkstruktur

 1. Logga in på din bloggs administrationspanel. Klicka först på ”Inställningar”, sedan på ”Permalänkar”.
 2. Jag föredrar strukturen www.domannamn.se/inlaggets-namn/. Vill du också använda den behöver du bara bocka för ”Anpassad struktur” och klicka på ”Spara ändringar”.
 3. Vill du ha med inläggets kategori i adressen (www.domannamn.se/kategori/inlaggets-namn/) bockar du för ”Anpassad struktur” och skriver /%category%/%postname%/ i fältet.
 4. Nedan följer ett par andra permalänkstrukturer. Ser du ett upplägg du gillar klistrar du in koden för det upplägget i fältet bredvid rubriken ”Anpassad struktur”.
  • /%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/ ger:
   www.domannamn.se/2021/04/04/exempel-inlagg/
  • /%year%/%postname%/ ger:
   www.domannamn.se/2021/exempel-inlagg/
  • /%author%/%postname%/ ger:
   www.domannamn.se/anders/exempel-inlagg/

När du känner dig nöjd klickar du på ”Spara ändringar” – du kan nu glädja dig åt att din blogg är lite mer sökmotorvänlig. Men när du ändå är inne i inställningarna för permalänkar kan vi passa på att städa upp lite i kategoriernas och etiketternas webbadresser också.

Ändra kategori- och etikettbasen

 1. Nedanför alternativen för permalänkar hittar du två textrutor; ”Kategoribas” och ”Etikettbas”.
 2. Skriv ”kategori” i ”Kategoribas”-rutan och ”etikett” i ”Etikettbas”-rutan
 3. Klicka på ”Spara ändringar”.

Om du besöker en kategori på din blogg kommer adressfältet nu att innehålla adressen www.domannamn.se/kategori/kategorinamn, och etiketterna kommer att ha adressen www.domannamn.se/etikett/etikettnamn.