I webbdesignjargong är ”titel” namnet på den text som visas allra högst upp i webbläsarens fönster, ovanför adressfältet, när man är inne på en hemsida. Förutom att den visas där är det denna titel som visas som din rubrik för webbsidan i Googles sökresultat. Det här är alltså din första chans att locka besökare att klicka sig in på just din webbsida i stället för att bläddra vidare i sökresultatet. Därför är det så viktigt att denna titel både är lockande och optimerad för att få bra positioner i sökresultatet. I det här blogginlägget ska jag lära dig hur du optimerar din WordPress-titel för att göra den mer estetiskt tilltalande och mer sökmotoroptimerad.

Förutsatt att du inte har redigerat ditt tema ser koden för din title-tagg förmodligen ut som något i den här stilen (beroende på vilket tema du har aktivt):

<title><?php wp_title('«', true, 'right'); ?> <?php bloginfo('name'); ?></title>

Ovanstående stycke kod kommer helt enkelt att visa upp din bloggs namn i titeln, utan att överhuvudtaget ta någon hänsyn till vilka sidor på bloggen som du befinner dig på. Det innebär att dina inlägg går miste om värdefull uppmärksamhet från sökmotorerna. Följ instruktionerna nedan för att göra något åt den saken.

Installera en ny title-tagg

 1. Logga in på din administrationspanel. Klicka först på ”Utseende”, sedan på ”Redigerare”.
 2. Klicka på ”Sidhuvud (header.php)” under ”Temafiler”-rubriken i högra sidomenyn. Det här kan skilja sig lite beroende på vilket tema du har valt och vilken struktur det temat har på sina filer.
 3. Leta reda på <title>-taggen. Den bör finnas nästan högst upp i koden. Plocka bort allt innehåll mellan <title> och </title>.
 4. Klistra in följande kod i dess ställe:
  <?php if (is_home () ) { bloginfo(‘name’); }
  elseif ( is_category() ) { single_cat_title(); echo ‘ | ‘ ; bloginfo(‘name’); }
  elseif (is_single() ) { single_post_title(); echo ‘ | ‘ ; bloginfo(‘name’);}
  elseif (is_page() ) { single_post_title(); echo ‘ | ‘ ; bloginfo(‘name’);}
  else { wp_title(‘’,true); } ?>
 5. Klicka på ”Uppdatera fil”, och du är färdig!

Den nya koden kommer att visa upp en speciell titel beroende på vilken sida besökaren befinner sig på. Är hen inne på ett blogginlägg som heter ”Inlägg 1” kommer titeln nu att visa ”Inlägg 1 | Bloggnamn”.

Om du vill ha ännu mer specifika title-taggar råder jag dig att ladda ned WordPress-tillägget All-In-One SEO Pack, som sköter stora delar av din bloggs sökmotoroptimering åt dig.