WordPress är ett bra alternativ för många som både vill ha en billig hemsida och få oändliga möjligheter att enkelt utveckla sin webbplats till precis det man vill ha. Samtidigt får du full kontroll och ägande över din webbplats, i stället för att låsa in dig i någon plattform där du inte kan flytta med dig din hemsida.

Men vad kostar det då att ha en WordPress-hemsida? Ja, själva plattformen i sig är gratis men det tillkommer andra kostnader som vi ska gå igenom här.

Vilka kostnader tillkommer för en WordPress-hemsida?

När du ska anlita någon för att göra en hemsida kan det kosta allt från 3 000 kr upp till flera hundratusen beroende på hur skräddarsydd den ska vara.

Det som är så bra med just WordPress är att själva hemsidan inte behöver kosta någonting eftersom den är så enkel att göra själv. Det finns dessutom otroligt många bra gratis mallar och teman för att skapa en proffsig hemsida. Men det tillkommer andra kostnader kring att driva en WordPress-hemsida.

Webbhotell och domän

Till din hemsida behöver du en lagringsplats på en server på ett webbhotell samt en domän för att få en webbsidesadress.

Domäner kan kosta från någon hundralapp om året och uppåt beroende på vilken toppdomän (.se, .com, .org osv.) du vill ha samt att priserna varierar mellan olika domänleverantörer.

Webbhotell kan kosta allt från 10 kr till flera hundra per månad beroende på vilka behov du har för din hemsida. De allra billigaste kan vara ganska begränsade så kontrollera och jämför utifrån vad du behöver vad gäller lagringsutrymme, trafik till hemsidan, laddningstider, säkerhet, antal e-postkonton och mycket annat.

Strato

Strato WordPress

Strato är ett stort webbhotell med rötterna i Tyskland – men de finns över hela Europa. De erbjuder pålitliga och säkra tjänster som är användarvänliga och lätta att använda. I Stratos utbud finns bland annat webbhotell, webbhotell för WordPress, webbshop-hosting, e-post och VPS.

Stratos webbhotell kostar just nu från 0 kr/mån hela första året. Det erbjudandet gäller på paketen Webbhotell Basic och WordPress Webbhotell Basic.

Loopia

Loopia

Loopia är ett stort webbhotell i Sverige som får bra betyg för deras support som du bland annat kan nå via telefon men även via e-post och chatt. De har inte den enklaste kontrollpanelen för att administrera domäner och databaser men det är inte så ofta man behöver använda en kontrollpanel till vardags.

Loopias webbhotellspaket kostar från 39 kr/mån det första året och sedan från 119 kr/mån därefter.

Miss Hosting

Miss Hosting

Miss Hosting är ett snabbväxande webbhotell som har fått mycket positiva omdömen av sina kunder. De har bra support som kan nås både via telefon, e-post och chatt.

Det här är ett webbhotell med mycket fördelaktiga priser där ett paket kostar från 0 kr/mån de första tre månaderna, sedan från 1 kr/mån i 12 månader. Därefter får man betala 99 kr/mån.

One.com

One-webbhotell

One.com är ett internationellt webbhotell men som har en svensk avdelning. Webbhotellet har låga priser, en enkel kontrollpanel och en bra support via e-post och chatt. När du köper webbhotellspaket här kan det vara viktigt att tänka på att du endast kan ha en domän per konto.

Ett webbhotellspaket hos one.com kostar från 0 kr/mån de första tre månaderna och sedan från 59 kr/mån.

Inleed

Inleed webbhotell

Inleed är ett svenskt webbhotell med serverhall i Dalarna. Det här webbhotellet är mycket omtyckt av sina kunder både för hög prestanda men också för deras service och support som de har satsat enormt mycket på.

Inleeds webbhotellspaket är riktigt prisvärda och kostar från 19 kr per månad.

Kostnader för att anlita någon att göra hemsidan

En enklare hemsida utan specialfunktioner behöver inte kosta mer än 2 000 – 5 000 kronor om du anlitar en frilansare som är webbdesigner genom exempelvis tjänsterna Upwork, Freelancer eller Fiverr. Kostnaden kan dock snabbt stiga ju mer avancerad hemsida du behöver med fler specialfunktioner.

Om du ska anlita någon kan även antal sidor påverka priset trots att många sidor kommer att vara snarlika i designen. Ska texter läggas in av frilansaren kan det också krävas en del finjusteringar för att få texten på plats så det blir snyggt och balanserat på webbsidan.

En copywriter som tar fram texten

Vill du inte själv skriva text kan det tillkomma kostnader om en copywriter ska skriva texten. Det kan löna sig ganska snabbt att ta professionell hjälp med texterna för att du ska ge dina besökare ett bra intryck. En copywriter ser till att budskapet når fram till din målgrupp tydligt och med rätt tonalitet. Texterna ska också på ett bra sätt övertyga kunderna att köpa just dina produkter eller att anlita dig för dina tjänster.

Att anlita en copywriter kan variera stort i pris där du kan betala allt från 1-3 kr per ord eller utifrån timpriser på mellan 400 – 1 500 kr/timme.

Bilder

Bilder gör mycket för hemsidans intryck och det behöver inte bli någon kostnad om du kan fotografera egna bilder att använda. Det finns också gratis bildbanker som Unsplash, Pexels och Pixabay med professionella bilder. Om du behöver specialbilder som du inte lyckas hitta gratis kan du köpa så kallade stockfoton online för 20-100 kr/styck.

Om du låter en webbyrå eller frilansare skapa hemsidan kan de ofta leta fram bra bilder. Behövs foton av en mer personlig prägel kan det också vara bra att anlita en fotograf.

SEO – sökmotoroptimering för att synas i sökresultatet

En viktig del att tänka på när du anlitar en frilansare för att göra hemsidan eller en copywriter för att skriva texterna är att kontrollera om de kan SEO, sökmotoroptimering. Det är för att din hemsida ska kunna placeras högt i sökresultatet när någon söker efter dina produkter eller tjänster. Det blir billigare att investera i detta redan från början.

Det kan kosta lite mer att anlita någon med den kompetensen men du behöver det om du inte är väl insatt själv. Om ska använda WordPress för din hemsida finns det bra gratis tillägg som Yoast eller Rank Math som ger dig vägledning och som kan ta dig en bit på vägen. Är konkurrensen stor i sökresultatet inom ditt område så rekommenderar vi att ta hjälp med SEO.

Den totala kostnaden för en WordPress-hemsida

Sammanfattat kan den totala kostnaden för din WordPress-hemsida variera stort eftersom det är många faktorer som spelar in. Du kan betala allt från någon hundralapp per månad för webbhotell och domän till flera tusen i engångskostnad och där driftskostnader tillkommer för webbhotell och domän. Allt är beroende på vad du kan, har tid och vill göra själv och hur mycket hjälp du behöver anlita. Det går alltid att hitta en lösning utifrån din budget.