Har du någon gång fått för dig att du vill ändra designen på din WordPress-blogg, och sedan insett att det innebär att dina besökare kommer att få stå ut med en halvfärdig design i ett par timmar medan du anpassar den? Allt det kan undvikas genom att installera WordPress lokalt med XAMPP. Du kan installera teman, pröva plugins och strula runt i största allmänhet utan att behöva oroa dig över besökare eller förstörda databaser.

I den här guiden lär vi dig hur du installerar och använder WordPress lokalt med hjälp av XAMPP. Den är skriven för Windows-versionen av programmet.

1. Ladda ned och installera XAMPP

 1. Gå in på XAMPP:s officiella hemsida, klicka på ”XAMPP for Windows” och ladda ned EXE-versionen av XAMPP Lite.
 2. Spara installationsfilen i roten på din hårddisk, vilket i mitt fall är C:.
 3. Öppna installationsfilen och klicka på ”Extract”. En mapp med namnet ”xampplite” ska nu ha extraherats till roten på din hårddisk.
 4. Öppna ”xampplite”-mappen och klicka på ”setup_xampp.bat”.
 5. När programmet meddelar att installationen är färdig, öppna ”xampp-control.exe”. Också den här ligger i ”xampplite”-mappen.
 6. Klicka på ”Start”-knapparna bredvid ”Apache” och ”MySQL”. Du vet att det fungerar när det står ”Running” bredvid bägge knapparna.

2. Ladda ned och installera WordPress

 1. Kontrollera att XAMPP fungerar som det ska genom att gå in på http://localhost/ i din webbläsare. Fungerar det inte? Kontrollera att du verkligen har följt stegen ovan.
 2. Leta upp ”phpMyAdmin”-länken längst ner till vänster i sidomenyn på http://localhost/
 3. Under ”Skapa ny databas”, skriv ”wordpress” i textfältet och leta upp ”utf8_swedish_ci” i dropdown-menyn. Klicka sedan på ”Skapa”.
 4. Ladda ned och packa upp den senaste versionen av WordPress. För mer utförliga instruktioner, läs Installera WordPress.
 5. När det har blivit dags att fylla i uppgifterna i wp-config.php, använd följande:
       ”DB_NAME” = ”wordpress”
       ”DB_USER” = ”root”
       ”DB_PASSWORD” = ”[tomt]”
       ”DB_HOST” = ”localhost”
 6. Spara sedan wp-config.php-filen.
 7. Klistra in WordPress-mappen med allt innehåll till xampplitehtdocs-mappen.
 8. Besök http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php i din webbläsare och följ instruktionerna.

Du har nu installerat WordPress på din dator! Kom ihåg att du måste öppna ”xampp-control.exe” och aktivera Apache samt MySQL varje gång du vill använda XAMPP på din dator.