Under de senaste åren har en mängd tjänster som håller koll på om och när bloggar uppdateras dykt upp på nätet. Genom att din blogg berättar för dem att du har publicerat ett nytt inlägg – din blogg pingar tjänsterna – kan de berätta för sina läsare att du har uppdaterat din blogg. Vissa tjänster har bara en lista som visar upp de senast publicerade inläggen, andra vidarebefordrar ditt inlägg till andra hemsidor som framhäver det.

Utan att gå in för mycket på teknikaliteter: pingtjänsterna kan göra så att nya besökare hittar till din blogg. Låter det intressant? Fortsätt läsa.

Pinga automatiskt i WordPress

Pingtjänsterna kan pingas på två olika sätt: automatiskt eller manuellt. Med automatisk ping underrättas pingtjänsterna automatiskt så snart du publicerar ett inlägg, med manuell måste du själv besöka pingtjänsterna och berätta om ditt nya inlägg. Vissa bloggplattformar saknar stöd för automatisk ping, men om du använder WordPress – vilket den här guiden utgår ifrån att du gör – är automatisk ping bara några knapptryck bort.

  1. Logga in på din administrationspanel. Klicka först på Inställningar, och sedan på Skriva.
  2. Längst ner på sidan hittar du en rubrik med texten ”Uppdateringstjänster”, följd av en textruta som nu endast bör innehålla adressen http://rpc.pingomatic.com/.

Lista över pingtjänster

Här nedan hittar du en lista över ett par av de större pingtjänsterna. Om du vill lägga till en pingtjänst, kopiera adressen bredvid dess namn och klistra in den i textrutan med uppdateringstjänster under Inställningar > Skrivande i din bloggs administrationspanel. Klicka på ”Spara ändringar” när du är färdig.