Ett socialt nätverk som fullkomligen exploderade, i Sverige i synnerhet, är Twitter – en mikrobloggtjänst som låter dess användare publicera meddelanden bestående av upp till 140 tecken. Sedan Twitter lanserades har kreativa WordPress-användare skapat en mängd plugins som låter dig använda ditt Twitter-konto tillsammans med din WordPress-blogg, och i det här inlägget kommer jag att guida dig genom ett par av dem.

Merparten av guiderna i den här artikeln förutsätter att du redan har ett Twitter-konto. Om du inte har det kan du registrera dig här. Det är helt gratis, och tar bara ett par minuter. Efter att du har registrerat dig kan du hitta personer att följa genom dina Facebook-vänner och e-post-kontakter.

Visa dina senaste Twitter-inlägg på din blogg

Twitter-widgetEtt enkelt sätt att få fler följare till ditt Twitter-konto är att visa upp dina senaste Twitter-inlägg på din blogg. Som tur är har Twitter släppt en egen widget som fyller den funktionen, och den är enkel att både installera och använda. Bilden till höger visar hur widgeten såg ut när jag använde den på min webbplats.

 1. Gå in här och skriv ditt Twitter-användarnamn i textrutan.
 2. Klicka på ”Test Settings”. Widgeten till höger på sidan bör nu visa dina senaste Twitter-inlägg.
 3. Missnöjd med färgerna, storleken eller antalet inlägg som visas? Använd menyn till vänster för att justera widgeten.
  • Under ”Preferences” kan du välja hur många Twitter-inlägg som ska visas, om du vill visa när de publicerades och huruvida hashtaggarna ska visas.
  • Under ”Appearance” kan du ändra widgetens färger.
  • Under ”Dimensions” kan du ändra bredden och höjden på widgeten. Osäker på vilken bredd du ska ha? Bocka för ”auto width”, så kommer den att anpassa bredden automatiskt när du lägger in den på din sida.
 4. När du känner dig nöjd med inställningarna, klicka på ”Finish & Grab Code”. Kopiera koden som visas.
 5. Logga in på din WordPress-blogg och klicka på ”Utseende > Widgets”. Lägg till en ny text-widget där du vill visa dina Twitter-inlägg, och klistra in koden som du kopierade i föregående steg. Klicka på spara.

Om du går in på din blogg bör widgeten med dina senaste Twitter-inlägg nu visas i din sidomeny. Denna guide fungerar oavsett om du har en blogg på en egen server eller om du har en blogg på WordPress.com.

Visa dina senaste WordPress-inlägg i Twitter

När du har börjat få ett par followers på Twitter kan det vara smart att låta dem veta när du publicerar nya inlägg på din blogg. Detta kan du naturligtvis göra manuellt, men det är lätt att glömma bort att publicera ett Twitter-inlägg varje gång du bloggar. Genom att använda en hemsida vid namn Twitterfeed kan du se till att det sköts automatiskt.

 1. Gå in på Twitterfeed och klicka på ”Register”.
 2. Fyll i din e-postadress och ett lösenord, och klicka sedan på ”Create Account”.
 3. Fyll i ett namn under ”Feed Name”, som ”Min blogg”. Fyll sedan i din bloggs RSS-adress. Har du en WordPress-blogg på en egen server är den adressen www.dinbloggadress.se/feed/. Har du en blogg på WordPress.com är adressen dittbloggnamn.wordpress.com/feed/.
 4. Klicka på ”Advanced Settings”. Här kan du ändra följande:
  • Hur ofta Twitterfeed ska leta efter nya inlägg på din blogg (Update Frequency).
  • Om Twitter-inläggen ska innehålla endast dina blogginläggs titlar, endast deras beskrivningar eller både titel och beskrivning (Post Content).
  • Om du vill visa något före eller efter Twitter-inläggen. Vill du att Twitter-uppdateringarna ska föregås av texten ”Nytt blogginlägg:” kan du fylla in den i ”Post Prefix”-fältet.
 5. När du är klar med inställningarna, klicka på ”Continue to Step 2”.
 6. Klicka på ”Twitter” i menyn som visas.
 7. Klicka på den stora, blåa knappen med texten ”Authenticate Twitter”. Du bör komma till Twitters hemsida. Är du redan inloggad bör en en sida knapparna ”Deny” och ”Allow” dyka upp. Klicka på ”Allow”. Är du inte inloggad bör en inloggningsskärm dyka upp. Logga in och klicka på ”Allow.
 8. Du bör komma tillbaka till Twitterfeeds hemsida. Klicka på ”Create Service””, och du är färdig!

Ditt Twitter-konto kommer nu att uppdateras med ett inlägg med en länk till din blogg varje gång du skriver ett nytt blogginlägg. Är du missnöjd med några av dina inställningar kan du logga in på Twitterfeed och ändra dem där.

Låt besökare dela dina WordPress-inlägg på Twitter

För en tid sedan publicerade jag en guide som visar hur man kan lägga till en ”Dela på Twitter”-knapp. Den knappen är dock både stor och otymplig, och ser i största allmänhet ganska ful ut. På Filmnyheter.nu, en annan av mina hemsidor, har jag skapat en bild på Twitter-logotypen som besökare kan klicka på och dela med sig av inlägg med. Du hittar ett exempel här. I den här guiden kommer jag att lära dig hur du lägger till en sådan länk på din egen blogg.

Koden som jag använder ser ut så här:

<a href="http://twitter.com/share?url=<?php the_permalink();?>&text=<?php the_title(); ?>&via=ditt-twitter-konto" target="_blank" title="Dela på Twitter">Dela på Twitter</a>

Följ stegen nedan för att implementera koden på din egen blogg. Observera att detta endast fungerar om du har en blogg på en egen server. Har du en blogg på WordPress.com kan du tyvärr inte använda den här guiden.

 1. Logga in på din WordPress-installations administrationspanel och gå in på ”Utseende > Redigerare”. Klicka sedan på ”Enskilt inlägg (single.php)” i högra sidomenyn.
 2. Leta upp följande kodsträng: <?php the_content(); ?>. Klistra in koden som jag visade ovanför nedanför den.
 3. Skriv namnet på ditt Twitter-konto istället för ”ditt-twitter-konto” i kodstycket &via=ditt-twitter-konto. Klicka sedan på ”Uppdatera fil”.

Nedanför texten i dina Twitter-inlägg bör nu en länk med texten ”Dela på Twitter” visas. Om du klickar på länken bör du komma till en Twitter-sida med ett textformulär som innehåller ditt blogginläggs namn, en länk till blogginlägget och texten ”via [Ditt Twitter-konto]”. Klickar du på ”Tweet” publicerar du Twitter-inlägget i ditt Twitter-flöde.

Vill du kan du ersätta texten ”Dela på Twitter” med en bildlänk, som jag har gjort på Filmnyheter.nu. Det enda du behöver göra är att ersätta ”Dela på Twitter” med koden <img src=”bildadress” />, där ”bildadress” pekar till adressen för den bild du vill använda.