Oavsett om du redan har en sajt med WordPress eller funderar på att bygga en hemsida med detta publiceringsverktyg är det svåraste ofta att välja ett tema. Det finns otroligt många teman att välja mellan. Även om det går att se demo är det ändå svårt att skapa sig en bild över hur en komplett hemsida kommer att se ut med de olika teman som finns.

Många söker inspiration genom att surfa runt på nätet och besöka diverse hemsidor. Ibland hamnar du på en webbplats där du verkligen gillar designen både vad gäller layout och ibland till och med färgmässigt. Att själv bygga en likadan kan kännas övermäktigt men då finns det ett trick att kolla vilket tema sajten använder. Vi berättar mer om hur du tar reda på detta!

Många sajter är byggda med WordPress

När du hittar en sida som ser bra ut är sannolikheten mycket stor att det är just en WordPress-sajt. Detta publiceringsverktyg är mycket populärt och mängder av webbplatser är byggda med just WordPress.

I princip alla svenska webbhotell har gjort det enkelt att installera verktyget med så kallad one-click installation. Ett klick och så är allt färdigt installerat, där är ett färdigt tema valt och lite exempeltext så att du enkelt kommer i gång att börja bygga ditt eget.

Antingen kan du utgå från det som är där, kanske göra små ändringar i designen, i färgvalet och i valet av typsnitt. Eller så kan du enkelt klicka dig vidare för att byta tema. Men ett ganska stort problem är att det finns så många teman att välja på och förhandsvisningen ger egentligen inte så mycket mer information om hur sajten kommer att se ut.

Att se vilken tema en WordPress-sajt använder

Det finns lite olika sätt att gå till väga för att hitta vilket tema en sajt använder. Vi ska här gå igenom tre olika alternativ.

Hitta temat med webbläsaren Chrome

Om du ska bygga din sajt med WordPress rekommenderar vi dig att använda webbläsaren Chrome. Med denna webbläsare får du tillgång till många funktioner som underlättar byggandet av din hemsida.

För att ta reda på vilket tema en sajt har med webbläsaren Chrome högerklickar du i bakgrunden utanför text och väljer menyn ”Visa sidkälla”.

Visa sidkälla i Chrome

Då får du se en stor textmassa med kod i ett nytt fönster. Du behöver inte förstå denna kod alls utan väljer att göra en sökning genom att klicka Ctrl + F och söka på ”themes”.

Tema i WordPress

Då ser du vad temat heter efter ” themes/” vilket i vårt fall blir wpg. Temat wpg är ett egenutvecklat tema men många gånger kan du hitta teman du kan söka upp och installera gratis på din WordPress-sajt.

Hitta temat med ett onlineverktyg

Med onlinetjänsten whatwpthemeisthat.com kan du i sökrutan knappa in webbadressen till den sajt du vill kolla upp temat på.

whatwpthemeisthat.com

En annan lika bra tjänst är wpthemedetector.com som fungerar på samma sätt.

wpthemedetector.com

Sista utvägen – Kontakta skaparen

Hittar du ändå inte vilket tema det är och om det inte ens är WordPress och du ändå vill veta, är sista utvägen att kontakta skaparen. De flesta webbplatser har kontaktuppgifter eller i alla fall formulär där du kan skicka i väg ett meddelande. Det är inte säkert att du får ett svar men det finns goda chanser. För vem blir inte glad av att någon gillar ens design!

Har du riktig tur vill personen kanske dela med sig av sin design eller åtminstone sälja den till dig. Kanske det till och med är en proffsig webbdesigner som du kan anlita för mindre justeringar så att det helt blir din egen design.

Kom i gång med tema för din WordPress-sajt

Nu när du vet hur du tar reda på andra sajters tema kan vi tipsa om några av våra andra artiklar inom området tema. Du kanske även är intresserad av att läsa om:

Lycka till med ditt byggande!