Ibland vill man ha mer än en WordPress-installation på en hemsida, ibland begränsar ditt webbhotell antalet databaser du kan ha på ditt konto, eller så vill du bara slippa ta backup på tio olika databaser varje vecka. Det finns flera anledningar till varför man skulle kunna vilja installera flera WordPress-installationer på samma databas. I den här guiden lär du dig hur du gör det.

Först och främst, för att det här ska fungera måste du installera WordPress manuellt, alternativt använda de one-click installationer som kan finnas på ditt webbhotell. Övriga automatiserade installationsprogram som Installatron och Fantastico är smidiga i vanliga fall, men de ger dig inte inte möjligheten att specificera ett databasprefix för din blogg. Glömt bort hur man installerar WordPress manuellt? Läs Installera WordPress-guiden.

Påbörja WordPress-installationen som vanligt, men stanna upp när det har blivit dags att fylla i wp-config.php-filen. Nästan längst ner i dokumentet hittar du en rad med följande innehåll:

$table_prefix  = 'wp_';

Prefixet som specificeras här kommer att läggas in i namnet på alla MySQL-tabeller i din databas. Genom att ändra prefixet (”wp_”) kan du installera flera WordPress-installationer på samma databas. För att underlätta i framtiden, välj ett prefix som ger dig en indikation om vilken WordPress-installation det handlar om. Har du exempelvis en blogg som heter Playstation-nyheter kan du döpa prefixet till ”wppsn_”. När du har ändrat prefixet kan du fortsätta installationen som vanligt.

Om du följer instruktionerna ovan kan din nya WordPress-blogg ligga på samma databas som en gammal installation utan att de båda stör varandra.