Det finns många fördelar med att ha en blogg på WordPress.com – det är gratis, det går snabbt att komma igång och är enkelt att installera. När man har bloggat en tid kan man dock börja känna behovet av att ha mer kontroll över bloggens utseende och innehåll, och vill emigrera till en egen installation på ett webbhotell. Betyder det att man måste lämna innehållet på din gamla blogg bakom dig? Inte alls. I den här guiden lär du dig hur man exporterar och importerar innehåll från en blogg till en annan.

Den här guiden fungerar även om du vill överföra innehåll från en WordPress.com-blogg till en annan WordPress.com-blogg, eller om du vill överföra innehåll från en egen WordPress-installation till en annan.

Så överför du innehållet

Det första du måste göra är att installera din nya blogg. Läs Installera WordPress om du inte vet hur man gör. Fortsätt med steg-för-steg-instruktionerna nedan när du är klar.

  1. Logga in på din gamla bloggs administrationspanel.
  2. Vänd blicken mot vänstra sidomenyn och klicka först på ”Verktyg”, sedan ”Exportera”.
  3. Om du vill exportera allt behöver du bara klicka på ”Ladda ned exportfil”. Om du vill begränsa till att bara exportera själva inläggen och kanske en speciell författare, markera Inlägg och välj därefter författaren i dropdown-menyn och klicka sedan på ”Ladda ned exportfil”.
  4. Spara XML-filen någonstans på din dator.
  5. Logga in på din nya blogg. Klicka på ”Verktyg” och sedan på ”Importera”.
  6. Klicka på ”Installera nu” längst ned i listan där det står WordPress.
  7. Klicka på ”Kör import” och klicka sedan på ”Välj fil” för att leta upp den XML-fil du laddade ned tidigare och klicka på ”Ladda upp fil och importera”.
  8. Välj om du vill koppla inläggen till en befintlig författare eller lägga till en ny, och markera ”Ladda ned och importera bilagor” om du vill att bilderna i dina gamla inlägg ska medfölja. Klicka sedan på ”Skicka”.

Luta dig tillbaka och ta en kopp kaffe medan WordPress importerar dina gamla inlägg, kommenterar, kategorier och etiketter till din nya blogg.