Enligt statistik från Optinmonster så fanns det mer än 500 miljoner bloggar i världen 2019 och varje månad publiceras 70 miljoner blogginlägg via plattformen WordPress.com. Tittar vi på Sverige så visar Svenskarna och internets undersökning från 2018 att varannan person i Sverige läser bloggar. Så det finns fortfarande intresse för att dela med sig av kunskap och erfarenheter via det här mediet, men vad är egentligen en blogg? Hur kommer man igång? Vilken bloggtjänst bör man använda?

Vad är en blogg?

Definitionen av en blogg är inte helt självklar. Många har fått för sig att en blogg helt enkelt är en personlig dagbok som publiceras på nätet, och mainstream-media har inte gjort mycket för att ändra på den uppfattningen. En blogg definieras dock inte av sitt innehåll, utan av det sätt som innehållet presenteras på. En generell definition kan vara att en blogg är ”en hemsida som innehåller periodiskt publicerade inlägg där de senaste inläggen oftast publiceras högst upp.”

Var börjar jag?

Rent praktiskt finns det i huvudsak två olika sätt att blogga på. Du kan a) betala några hundralappar om året för att ha en egen hemsida (www.bloggnamn.se) eller b) ha bloggen hos en bloggtjänst med en subdomän (bloggnamn.bloggtjänst.com).

Att använda en bloggtjänst är utan tvekan det enklaste och snabbaste sättet att börja blogga på. Du registrerar dig, väljer ett bloggnamn, bestämmer hur du vill att bloggen ska se ut, får en domän i stil med blognamn.blogtjänst.com och sedan är det bara att börja skriva. Fördelar:

  • Gratis – du behöver inte betala ett öre.
  • Snabbt – du kan komma igång på fem minuter.
  • Enkelt – du behöver nästan inga tekniska kunskaper.

Ett urval av de många bloggtjänster som finns tillgängliga följer. Min rekommendation? WordPress. Jag har använt det i över tre år och kunde inte vara mer nöjd.

Men lättillgängligheten kommer med ett pris. Om du väljer att ha din blogg hos en bloggtjänst kommer du att ha begränsad kontroll över hur din blogg ska se ut och fungera. Majoriteten av de som verkligen satsar på bloggandet brukar därför välja att ha sin blogg hos ett webbhotell.

Att skaffa en blogg hos ett webbhotell har många fördelar, men den absolut främsta är att det ger dig total kontroll. Du bestämmer själv vilket utseende och vilka funktioner din blogg ska ha. Du kan dessutom välja ett eget domännamn – www.dinblogg.se – vilket underlättar för besökarna. Du behöver betala några hundra om året, och det är lite krångligare att komma igång, men i slutändan är det värt allt extrajobb. Fördelar:

  • Egen domän – med webbhotell får en helt egen domän.
  • Utseende – din blogg kan se ut precis som du vill.
  • Funktioner – du kan lägga till vilka funktioner du vill.

Om du väljer att använda ett webbhotell rekommenderar jag att du tittar igenom vår lista över bäst webbhotell 2024. Där finns de webbhotell som jag själv använder till alla mina hemsidor. När du har fått tillgång till ditt konto och din domän är det bara att ladda ner en bloggprogramvara, installera den och börja blogga! Klicka här om du behöver hjälp med att installera WordPress.