För många år sedan fick hundratusentals svenskar upp ögonen för bloggfenomenet, och flodvågen av allmänt intresse ledde till att tjänster som Blogg.se, Metrobloggen och Aftonbladet Blogg etablerades. Med tiden har dock många insett begränsningarna i att låta sin blogg hostas hos gratislösningarna, och av dem har många valt att byta till bloggplattformen WordPress. Bytet betyder dock inte att man måste gå miste om sina gamla inlägg. WordPress har en inbyggd funktion som låter användare importera inlägg från andra bloggtjänster via RSS-flöden.

Det första du måste göra är att ladda ned RSS-flödet från din gamla blogg. Vilken adress ditt RSS-flöde har beror på vilken bloggtjänst du använder. Se listan nedan för att få veta vad som gäller för din blogg.

  • Aftonbladet Blogg – https://blogg.aftonbladet.se/feeds/entries/[bloggnamn]/rss
  • Blogg.se – https://[bloggnamn].blogg.se/index.rss
  • Devote.se – https://[bloggnamn].devote.se/index.rss

Metrobloggen använder inte ett lika smidigt RSS-system som de ovanstående bloggsystemen, och du måste därför manuellt leta upp länken till din bloggs RSS-flöde. Surfa in på din blogg och leta efter ordet ”RSS” bredvid en orange symbol längst ned i bloggens sidomeny. Klicka på den.

Efter att du har öppnat upp din bloggs RSS-flöde, tryck ned tangentkombinationen [Ctrl+S] (CMD+S om du har Mac) på ditt tangentbord och spara XML-filen någonstans på datorn. Logga sedan in på administrationspanelen på din WordPress-blogg och klicka på ”Verktyg” i vänstra sidomenyn. Välj sedan ”Importera”, och klicka på ”RSS” i listan. Välj XML-filen du laddade ned tidigare, och klicka på ”Ladda upp fil och importera”. Efter något ögonblick ska dina inlägg ha importerats.

Saker att ha i åtanke

Kategorier
WordPress tar inte hänsyn till vilken kategori dina importerade inlägg tillhörde på den tidigare plattformen. Det innebär att du själv måste placera dem i nya kategorier efter att du har importerat dem.

Bilder
När du importerar dina inlägg till WordPress kommer dina bilder fortfarande att ligga kvar på din gamla blogg. Dina importerade inlägg kommer att ladda in bilderna från den gamla plattformen tills vidare, men om den gamla plattformen läggs ned kommer dina bilder att försvinna med den. För att säkerställa att det inte händer bör du ladda ned bilderna från din gamla blogg och ladda upp dem manuellt till din nya WordPress-blogg.