Vad skiljer egentligen WordPress.com och WordPress.org åt? Om man bara går efter namnen ser skillnaden inte särskilt stor ut, men i själva verket så är den faktiskt det. Om du funderar på att skaffa en hemsida eller blogg med hjälp av WordPress är det viktigt att ta reda på vad skillnaderna mellan WordPress.com och WordPress.org faktiskt är, och vilket system som passar just dina behov bäst.

Vad är WordPress?

Vi börjar från början. Vad är egentligen WordPress? WordPress är ett publiceringssytem, eller innehållshanteringssystem, och mjukvara för bloggar och hemsidor. Det är idag ett av de populäraste systemen att använda sig av och tusentals hemsidor och bloggar över hela världen är byggda och publicerade med hjälp av WordPress. Enligt WordPress själva driver de 34 % av de hemsidor som finns på internet.

Kortfattat kan du med hjälp av WordPress fylla en hemsida med innehåll, så som texter, bilder och länkar.

WordPress konstruerades ursprungligen för specifikt bloggar, men har med tiden utvecklats till ett fullskaligt publiceringssystem på grund av dess popularitet och användarvänlighet. Det som gör WordPress unikt jämfört med många av dess konkurrenter är den stora användarbasen, och att många av dessa användare själva utvecklar och delar anpassade tillägg vilket gör valmöjligheterna nästintill oändliga om man väljer att designa sin hemsida själv med hjälp av WordPress.

WordPress.com vs. WordPress.org

Vad skiljer egentligen WordPress.com och WordPress.org åt? Nyckeln ligger faktiskt i slutet på domännamnet. .com står för commercial, på svenska kommersiell, och .org står för organization, på svenska organisation. Kortfattat innebär det att om du använder dig av WordPress.com hostar WordPress din hemsida, men om du använder dig av WordPress.org får du själv stå för hosting.

Vad innebär detta i praktiken? Låt oss förklara.

WordPress.org

För att använda WordPress.org måste du ladda ner WordPress mjukvara från deras hemsida, det är helt gratis. Med hjälp av WordPress kan du sedan designa din hemsida, installera skräddarsydda teman och tillägg, och redigera hemsidans PHP-kod. Den här metoden ger mer kreativ kontroll över hemsidan och du kan i stort sätt designa den precis så som du vill ha den.

WordPress.org kräver webbhotell

För att publicera din WordPress-hemsida behöver du ett webbhotell och ett domännamn. Att ladda ner WordPress mjukvara är helt gratis, men att publicera hemsidan på ett webbhotell är ofta inte det. Priset varierar beroende på vilket webbhotell du väljer, och du kan ofta välja mellan att betala en liten avgift varje månad eller en större avgift varje år.

Idag erbjuder många webbhotell One-Click Installation för WordPress om du inte vill installera WordPress själv. One-Click Installation göra hela processen väldigt enkel och snabb.

Open Source och tillägg

WordPress är byggt med open source, det vill säga öppen källkod på svenska. Öppen källkod innebär, precis som namnet antyder, att alla har tillgång till källkoden. Den stora fördelen med open source är att alla användare av WordPress har möjligheten att anpassa och förbättra WordPress efter sina egna behov, och dela sina lösningar med andra användare.

Vissa funktioner kräver tillägg (beroende på vilket tema du valt). Idag finns det en mängd tillägg skapade av WordPress användare och andra att ladda ner från WordPress.orgs hemsida. Det kan vara allt från integration med sociala medier och bildgallerier till sökmotoroptimering. Med hjälp av tillägg kan du skräddarsy din hemsida precis så som du vill ha den.

Annonser och reklam

Om dy bygger din hemsida med hjälp av WordPress.org kan du välja att ha så många, eller så få, annonser som du själv vill. Du kan välja att ha en helt reklamfri hemsida eller en annonsbanner mellan varje inlägg. Eftersom det är du själv som står för publiceringen av din hemsida får även du behålla alla annonsintäkter själv.

Supportforum och guider

Om du behöver hjälp med WordPress mjukvara finns det utförliga guider på WordPress.org och ett supportforum där du kan få hjälp av andra användare.

Viktigt att tänka på är att det är du själv som är ansvarig så att det finns säkerhetskopior av din hemsida, och att hemsidans underhåll och säkerhet fungerar som det ska.

WordPress är helt gratis att ladda ner och finns i en svensk version.

WordPress.com

Om du vill driva din hemsida med WordPress.com måste du inte ladda ner WordPress mjukvara. Istället registrerar du dig på WordPress hemsida och designar din hemsida därifrån. Det finns alltså inget behov av att varken köpa en egen domän eller söka upp ett webbhotell, WordPress.com sköter allt det där åt dig.

WordPress.com är dock lite mer begränsande än WordPress.org. Du kan till exempel inte skräddarsy din sajt på samma sätt med egna teman och tillägg, och PHP-koden går inte att ändra. ”WordPress.com” avslutar ditt domännamn om du inte väljer att registrera ett eget, vilket tyvärr inte är gratis.

Bra för nybörjare

Hemsidan du skapar på WordPress.com drivs av WordPress men du som användare behöver inte tänka på hur själva systemet fungerar. Det kan ta så lite som några minuter från registrering tills din hemsida är redo att publiceras.

WordPress.com erbjuder en rad teman och funktioner som du kan välja mellan helt gratis. Med gratispaketet kan du till exempel integrera din hemsida med sociala medier, sökmotoroptimera och se aktivitet. Om du vill ha något utöver standardsortimentet erbjuder de en rad premiumpaket. De har till exempel specifika paket för nätbutiker eller företag med fler teman och mer avancerad designanpassning.

Med WordPress.com gratispaket får du ett utrymme på 3 GB till din hemsida, om du behöver mer än så måste du uppgradera dig till någon av premiumpaketen.

Begränsade annonser – från WordPress.com

Om du publicerar en hemsida med gratispaketet kan du inte styra över reklamen på hemsidan själv, utan det är alltid reklam för WordPress.com och du tjänar ingenting på den reklamen. Med premiumpaketen kan du välja att ta bort WordPress.com-annonserna, men du kan inte monätarisera din hemsida med reklam du valt själv.

Säkerhet och support

WordPress.com erbjuder både säkerhetskopior och säkerhet, och du kan få support via WordPress.coms supportforum eller, om du är premiumkund, via e-post och livechatt.

Fördelar och nackdelar med WordPress.org och WordPress.com

Vilket av de två alternativen du bör välja beror helt enkelt på vad för slags sajt du vill skapa, hur mycket tid du vill lägga ner på den, hur viktigt det är för dig att kunna anpassa den och göra den unik, och om du är intresserad av att lära dig hur WordPress faktiskt fungerar.

WordPress.org

wordpress org

WordPress.org erbjuder mer frihet, kontroll och möjligheter till anpassning. I slutändan är det du som har den ultimata makten när det kommer till hur du vill att din sajt ska se ut. Du kan anpassa den efter dina egna önskemål och även ta hjälp av hundratals olika teman och tillägg för att åstadkomma exakt den design och de funktioner som du är intresserad av.

För professionella företag eller kommersiella hemsidor är WordPress.org en perfekt plattform där ingen förutom du själv sätter gränserna.

Att ladda ner WordPress och använda mjukvaran är gratis, men när du ska publicera din sajt är du tvungen att bekosta domän och webbhotell själv.

Fördelar med WordPress.org

 • Du har full kontroll och överblick över din hemsida
 • Du kan anpassa design och funktioner efter behov och smak med hjälp av anpassade teman och tillägg
 • Du registrerar ditt eget domännamn
 • WordPress är gratis att ladda ner
 • Du kan monetärisera din hemsida med reklam och annonser

Nackdelar med WordPress.org

 • Krävs viss förkunskap inom WordPress
 • Inte anpassat för nybörjare
 • Kräver Webbhotell
 • Du ansvarar själv för säkerhetskopior, säkerhet och uppdateringar

WordPress.com

WordPress.com erbjuder dig möjligheten att designa en hemsida utan att behöva tänka på tekniken och processerna bakom. Det behövs inga förkunskaper om varken PHP-kodning eller WordPress mjukvara. WordPress.com guidar dig igenom stegen och utan förkunskaper kan du utan hjälp publicera din egen hemsida på några minuter. WordPress tar hand om säkerhetskopior, säkerhet och uppdateringar, så det behöver inte du tänka på.

Om du är sugen på att skapa en personlig blogg eller mindre hemsida utan kommersiellt syfte är WordPress.com ett av de lättaste och smidigaste valen.

Grundpaketet, där en hemsida ingår, är kostnadsfritt på WordPress.com. Ett domännamn som inte avslutas med ”wordpress.com” och fler designmöjligheter kostar en avgift varje månad, hur mycket det kostar beror på vilket premiumpaket du väljer.

 

Fördelar med WordPress.com

 • Det går enkelt och snabbt och bygga en hemsida eller blogg
 • Helt gratis om du väljer standardpaketet
 • Lätt att använda för nybörjare
 • Perfekt för personliga bloggar eller hemsidor
 • com står för uppdateringar, säkerhetskopior och säkerhet
 • Du kan enkelt bädda in bilder och videor utan kodning

 

Nackdelar med WordPress.com

 • Du har inte full kontroll och överblick över din hemsida
 • Standardpaketet erbjuder begränsade teman
 • Ingen möjlighet att anpassa design och tema
 • Domännamnet slutar på ”wordpress.com”
 • Annonser från WordPress.com
 • Du kan inte monetärisera din hemsida

 

Webbhotell för WordPress.org