Så, du har installerat WordPress, och möts nu av… Det tråkiga standard-tema som följer med i alla WordPress-installationer. Det är inget fel på det, egentligen. Det är funktionellt och stilrent. Men varför ska du nöja dig med det medföljande WordPress-temat när det finns tusentals oupptäckta teman där ute? Följ steg-för-steg-instruktionerna nedan så har du snart ett nytt.

Installation via administrationspanelen

 1. Logga in på din bloggs administrationspanel.
 2. Klicka på ”Utseende”, och sedan på ”Teman”. Bredvid rubriken högst upp på sidan ser du en knapp med texten ”Lägg till nytt”. Klicka på den.
 3. Du får se ett antal teman som har valts ut av WordPress-utvecklarna själva. Om du inte fastnar för något kan du klicka på ”Populära” och få se en lista över de teman som är mest populära på WordPress.org just nu. Du kan filtrera resultatet genom att klicka på ”Filter för egenskaper” och bocka för de egenskaper som du söker efter.
 4. När du har hittat ett tema som du är intresserad av, klicka på ”Förhandsgranska”. Temat bör nu visas upp i en ny ruta. Inte vad du är ute efter? Leta vidare. Utbudet av WordPress-teman är enormt, och ger du det lite tid kommer du med all säkerhet att hitta något som du gillar.
 5. Har du bestämt dig för ett tema? Klicka på den blåa ”Installera”-knappen. När installationen är klar, klicka på länken ”Aktivera”.
 6. Ditt nya tema är installerat!

I dagsläget finns det 2 500 teman tillgängliga för nedladdning hos WordPress. Det är en stor siffra, men den bleknar i jämförelse med det som kan hittas genom lite detektivarbete i Google. Det är inte riktigt lika enkelt att installera teman som inte finns hos WordPress.org, men det bör inte vara ett problem.

Men innan du börjar: ett varningens ord. Alla teman som finns på WordPress.org är kvalitetssäkrade av WordPress temagranskare. Det är inte en garanti för att alla teman på WordPress.org kommer att fungera perfekt, men det är en garanti för att de inte kommer att sno din e-postadress och lösenord och sälja det till högsta budgivare. Den garantin finns inte för teman utanför WordPress temaarkiv. Opålitliga teman är inte ett stort problem i WordPress-världen, men risken för att bli bränd finns där.

Installation utan administrationspanelen

 1. Först av allt måste du hitta ett intressant tema. Sajter som WordPressteman.com är en bra start, men om du vill hitta allt som nätet har att erbjuda gör du bäst i att gå raka vägen till Google. Pröva att söka efter ”free wordpress themes”, och förbered dig på att kyssa många grodor innan du hittar en prins. Lägstanivån är låg.
 2. Så småningom hittar du förhoppningsvis ett tema som är intresserad av. Ladda ned det till din dator och extrahera filerna från zip-filen.
 3. Starta ditt FTP-program (om du inte har något, ladda ned FileZilla – gratis och effektivt) och anslut till din server.
 4. Navigera till wp-content/themes/ och ladda upp mappen som du extraherade i steg 2.
 5. Logga in på din administrationspanel, och klicka sedan på ”Utseende” och ”Teman”. Leta upp ditt tema längst ned på sidan och klicka på ”Aktivera”
 6. Färdigt! Ditt nya tema är nu installerat.