Google XML Sitemaps är ett litet fiffigt tillägg som publicerar ett dokument med länkar till alla inlägg på din blogg, vilket gör det lättare för sökmotorerna att hålla koll på innehållet på din blogg. Läs vidare för att lära dig hur du installerar det.

  1. Som vanligt börjar vi med att besöka WordPress.org för att ladda ned tillägget. Spara innehållet i zip-filen någonstans på din dator, och ladda sedan upp hela mappen till följande katalog på servern där du har din blogg: wp-content/plugins/.
  2. Använd valfritt program för att skapa två filer: sitemap.xml och sitemap.xml.gz. Anteckningar, Dreamweaver, Frontpage – vilken som helst ska fungera. Lägg de båda filerna i mappen du nyss laddade upp, och högerklicka på en av dem. Välj egenskaper, så bör ett fönster med en massa oförbockade rutor dyka upp. Bocka för samtliga, och klicka på ”Ok.” Upprepa proceduren med det andra dokumentet.
  3. Logga in på din bloggs administrationssida (bör ligga under www.dinblogg.se/wp-admin). Klicka på ”Tillägg”, och välj sedan att aktivera tillägget ”Google XML Sitemaps”.
  4. Öppna upp inställningarna för insticksprogrammet, vilken återfinnes under Inställningar -> XML Sitemap, och klicka på ”Build Sitemap”. Om något går fel, se till att du gjorde rätt på punkt tre.

Insticksprogrammet uppdaterar sajtkartan automatiskt när du skriver ett nytt inlägg, vilket innebär att du är färdig. Nu har Google stenkoll på dina inlägg.