Google gör oftast ett hyfsat jobb med att fastställa vilket material på din sida som ska ligga grund för Google Adsense-annonser. Skriver du om hundar visar de upp annonser för hundmat. Skriver du om mode visar de upp annonser för olika klädbutiker. Det händer dock att Google tabbar sig, och visar upp reklam för thailändska postordersfruar när du skriver om barnspel (det har hänt mig). Men det finns sätt att undvika sådana fallgropar.

Sådana misstag orsakas oftast av att Google hittar ett ord eller en mening på din sida som inte är relaterad till dess huvudinnehåll. I mitt fall hade jag skrivit om ett spel från Thailand. Google plockade upp landets namn, drog upp en relaterad annons – thailändska postordersfruar – och publicerade den i min sidomeny. Illa.

Markera irrelevant innehåll

Som tur är har Google självinsikt nog att inse att deras system inte är helt perfekt, och har därför gett oss möjligheten att markera vilket innehåll som är relevant eller inte. För min del innebar det att jag ändrade följande text:

[…] ett MMORPG från det thailändska spelföretaget […]

Till det här:

[…] ett MMORPG från det <!-- google_ad_section_start(weight=ignore) -->thailändska<!-- google_ad_section_end --> spelföretaget […]

Genom att innesluta ”thailändska” med <!-- google_ad_section_start(weight=ignore) --> och <!-- google_ad_section_end --> berättar jag för Google att det ordet är irrelevant för texten eller sidan, och att de kan bortse från det när de bestämmer vilken annons som ska visas.

Markera relevant innehåll

(weight=ignore) är användbart när man ska berätta för Google vilket innehåll som de ska bortse från, men genom att markera vilket innehåll som är relevant kan man undvika att Google gör snarlika tabbar helt och hållet. Steg-för-steg-guiden nedan visar hur.

  1. Logga in på din bloggs administrationspanel.
  2. Klicka först på ”Utseende”-fliken i vänstra sidomenyn, och sedan på ”Redigerare”
  3. Leta upp och klicka på ”Huvudmall (index.php)” i högra sidomenyn.
  4. Leta upp kodraden som innehåller funktionen <?php the_content(); ?> (den kan eventuellt ha extra kod inom paranteserna).
  5. Lägg till <!-- google_ad_section_start --> före ovanstående funktion och lägg till <!-- google_ad_section_end --> efter den.
  6. Klicka på ”Uppdatera fil”.
  7. Om du har en fil som heter ”Enskilt inlägg (single.php)” i högra sidomenyn, klicka på den och upprepa steg 4, 5 och 6.
  8. Färdigt!

Innebär det här att Google alltid kommer att hitta annonser som är relevanta till innehållet på dina sidor och bloggar? Nja. Kommer det att hjälpa? Absolut.