WordPress är ett av världens mest använda publiceringsverktyg och kan skryta med att över 43 % av alla hemsidor på internet drivs med verktyget. Eftersom användarbasen för WordPress är så pass stor utvecklas det ständigt nya och spännande plugins som kan ta din hemsida till nästa nivå. I det här blogginlägget har vi listat några av våra favoriter när det kommer till WordPress-Plugins.

Vi listar:

  • Rank Math
  • EWWW Image Optimizer
  • WP Rocket
  • Divi Builder
  • Pretty Links
  • Yoast SEO

Vad är egentligen en WordPress-plugin

WordPress

Innan vi sätter igång med topplistan kanske vi ska gå igenom vad ett plugin till WordPress faktiskt är. Ett WordPress-plugin är en typ av mjukvara som lägger till en specifik funktion till en hemsida. Det kan till exempel handla om knappar till sociala medier, SEO, kontaktformulär och mycket mer. 

Plugins är ett utmärkt sätt att anpassa en hemsida utan att man behöver kunna skriva kod. Ett plugin installerar man med ett klick, aktiverar med ett annat klick, sen är det bara att använda. 

Det finns tusentals plugins till WordPress som är helt gratis, men även många som kostar en slant. På vår lista hittar du lite av varje. 

Rank Math

Ett riktigt bra plugin för SEO kan vara ovärderligt för din hemsida – därför vill vi lyfta Rank Math. Rank Math fungerar för de flesta typer av hemsidor och har funktioner som SEO till WooCommerce, 404 övervakning, nyckelordsoptimisering, förslag på smarta länkar, AI-hjälp och mycket mer. 

Pris: Gratis, men finns betalalternativ för att få tillgång till alla funktioner

EWWW Image Optimizer

Om du vill optimera din hemsidas bilder finns det många olika plugins för ändamålet. På vår lista vill vi lyfta EWWW Image Optimizer, ett plugin som kan användas gratis och som är enkelt att använda. Detta plugin ändrar storleken på dina bilder automatiskt och tar bort metadata för att ge ytterligare utrymme och bättre fart på hemsidan.

Pris: Gratis, men finns betalalternativ om man vill få tillgång till alla funktioner

WP Rocket

Ytterligare ett måste för hemsidan är ett plugin för cache. WP Rocket hamnar på vår lista eftersom pluginet är enkelt att använda, kommer med många olika funktioner och snabbt och enkelt förbättrar din hemsidas fart, laddningstider och SEO-ranking. Många funktioner kan dessutom automatiseras.

WP Rocket har en årsavgift, men det finns bra gratisalternativ. Vi vill särskilt rekommendera LiteSpeed Cache i denna kategori. 

Pris: Från 59 Euro om året

Divi Builder

När det kommer till att göra layouter och skapa design är Divi Builder ett riktigt vasst plugin. Man kan skapa sidor och inlägg med hjälp arv 200 olika moduler – text, bilder, knappar, kolumner, videor – ja, allt man kan önska sig. Modulerna kan man dra över sidan om man använder Visual Builder. 

Om man har skapat en design eller layout man är extra förtjust i kan man spara den och använda till flera olika sidor.

Pris: 89 dollar per år

Pretty Links

Pretty Links är ett otroligt populärt plugin som de allra flesta WordPress-användare känner till – men det förtjänar ändå en plats på vår lista. Pretty Links gör det möjligt att skapa skräddarsydda länkar. Om man till exempel har många reklam-länkar, långa länkar eller uppdaterar sina länkar regelbundet är Pretty Links guld värt. Länkarna man skapar med Pretty Links kan kortas och man får en tydlig överblick över alla länkar på ens hemsida. 

Pris: Gratis, men finns premiumalternativ för en årsavgift

Yoast SEO

SEO är otroligt viktigt för en hemsida, därför vill vi lyfta Yoast SEO. Med detta plugin kan man få hjälp att skapa bättre innehåll med nyckelord, skapa bättre rubriker, använda bilder rätt, skriva snygga beskrivningar till sina sidor och inlägg och mycket mer. 

Om man vill öka trafiken till sin hemsida är Yoast nästan ett måste i plugin-galleriet.

Pris: Gratis, men det finns premiumalternativ med en årsavgift