WordPress har en fiffig inbyggd funktion som heter Egna fält. De flesta WordPress-användare känner inte ens till funktionen, men vet man hur man ska använda den kan den utnyttjas på en mängd intressanta sätt. Egna fält låter WordPress-användare koppla samman ett visst värde med ett visst fält, som sedan kan presenteras eller användas i enskilda inlägg.

Ett enkelt exempel på detta är att man använder ett återkommande värde för att visa vad man lyssnar på för tillfället. Man skapar då ett nytt fält som exempelvis kan heta ”I hörlurarna just nu”, och kopplar värdet ”Bob Dylan – The Times They Are a-Changin'” till det. Man kan sedan redigera temat så att följande visas i inlägget: ”I hörlurarna just nu: Bob Dylan – The Times They Are a-Changin'”. Låter det krångligt? Följ guiden nedan, så omsätter vi det i praktiken.

Ett enkelt exempel – steg-för-steg

 1. Logga in på din bloggs administrationspanel och klicka på ”Nytt inlägg”.
 2. Scrolla ned bortom ”Utdrag” och ”Skicka trackbackar” till ”Egna fält”.
 3. Klicka på ”Ange nytt”. Skriv ”I hörlurarna just nu” i den vänstra rutan och ”Bob Dylan – The Times They Are a-Changin'” i den högra. Klicka på ”Lägg till eget fält” och publicera sedan inlägget.
 4. Klicka på fliken ”Utseende” i vänstra sidomenyn på administrationspanelen och sedan på ”Redigerare”.
 5. Titta på listan till höger om redigeringsfältet. Om du hittar en film vid namn ”Enskilt inlägg (single.php)”, öppna den. Om inte, öppna ”Huvudmall (index.php)”
 6. Leta upp kodraden som innehåller texten the_content (använd din webbläsares inbyggda sökfunktion om du inte hittar den) och klistra in följande kod i raden nedanför: <?php the_meta(); ?>
 7. Klicka på ”Uppdatera fil”.

Besök inlägget du publicerade tidigare så kommer du (förhoppningsvis) att se texten ”I hörlurarna just nu: Bob Dylan – The Times They Are a-Changin'”.

Redigera fältens utseende

Om du visar källkoden för det fält vi gick igenom ovan ser du följande kod:

<ul class='post-meta'>
  <li><span class='post-meta-key'>I hörlurarna just nu:</span> Bob Dylan – The Times They Are a-Changin</li>
</ul>

Det enda man behöver göra för att ändra utseendet på fälttexten är att redigera de CSS-klasser som funktionen skapar automatiskt. Gå till din bloggs administrationspanel, öppna Redigeraren och klicka på ”Stilmall (style.css)” längst ner i sidomenyn till höger. Klistra in följande kod längst ner i filen:

.post-meta {
  font-variant: small-caps; 
  color: maroon; 
}

.post-meta-key {
  color: green; 
  font-weight: bold; 
  font-size: 1.1em; 
}

Klicka på ”Uppdatera fil” och besök inlägget en gång till. Textens utseende är nu lite mer distinkt, och genom att ändra på CSS-egenskaperna ytterligare kan du själv bestämma hur texten från dina fält ska se ut.

Avancerade funktioner med egna fält

Det finns fler, mycket mer avancerade sätt att använda Egna fält – som att välja ett specifikt fält eller ett specifikt värde som ska visas – men då min ambition med den här lilla guiden är att introducera WordPress-användare till funktionen får jag vidarebefordra de som är intresserade av mer ingående instruktioner till WordPress-kodexens sida för Egna fält.